L'exèrcit israelià ha abatut el considerat número dos del grup terrorista Gihad Islàmica a Gaza, Taysir al-Jabari, en plena escalada entre aquesta formació rival de la integrista Hamàs, i Israel. Al-Jabari era el cap del braç militar de la Gihad Islàmica, que recentment ha amenaçat de disparar míssils antitancs contra soldats israelians i contra la via de tren veïna de la Franja dins d'Israel. El govern israelià, presidit per Yair Lapid, ha decidit prendre la iniciativa, després de constatar que les amenaces eren certes. En concret, van rebre l'avís que la Gihad Islàmica estava planejant un atac després de la detenció del cap del grup a Cisjordània, Bassem Saadi, a principis de setmana.

Arran de l'atac israelià, el Ministeri de Salut de Gaza ha informat de vuit morts, inclosa una nena de cinc anys, i 44 ferits. Entre els morts hi ha els membres de dues cèl·lules que preparaven una agressió amb míssils antitanc, segons l'exèrcit israelià, que afirma haver matat 15 terroristes, amb una xifra de morts més elevada que la que dona Gaza. 

El govern israelià preveu ara una resposta de la Gihad Islàmica i ha ordenat el desplegament de la cúpula de ferro defensiva, i ha col·locat bateries a Jerusalem, Tel Aviv i Bersheba. També s'han convocat reservistes addicionals, incloses tropes terrestres i cossos blindats. El líder de la Gihad Islàmica, Ziad Najaleh, que està a Teheran (Iran) de visita, ha promès respondre a Israel després dels atacs aeris israelians. "Anem a la batalla. No hi ha altos el foc després d'un atac", ha deixat anar.

Combustible per a central

L'exèrcit israelià ha indicat que espera que Hamàs, que controla Gaza, es mantingui fora de la lluita que aparentment s'apropa. I en aquest aspecte s'han produït moviments discrets. Divendres a la tarda Israel ha permès l'entrada de combustible a Gaza per evitar l'aturada total de l'única central elèctrica de la Franja, que ja funciona amb capacitat limitada. Sense la planta, Gaza dependria de l'energia externa en gran part d'Israel, que hi proporciona 120 megawatts diaris. Al mateix temps, el govern israelià ha notificat a Egipte que amb l'operació d'avui només busca una operació militar limitada.

El primer ministre d'Israel, Yair Lapid, ha assenyalat que Israel "no permetrà que les organitzacions terroristes marquin l'agenda a la Franja de Gaza i amenacin els ciutadans d'Israel". "Qualsevol que vulgui fer mal a Israel ha de saber que hi arribarem. Les forces de seguretat actuaran contra els terroristes de la Gihad Islàmica per eliminar l'amenaça als ciutadans d'Israel", ha afegit. El ministre de Defensa, Benny Gantz, ha indicat que ara l'objectiu és protegir els ciutadans. "No permetrem que ningú amenaci ni faci mal als ciutadans d'Israel. Qui ho intenti rebrà", ha apuntat.

Al vespre, la Gihad Islàmica ha llançat més de 100 coets contra localitats al sud de Tel Aviv, que han estat interceptats per la denominada cúpula de ferro. Fins a aquest moment, no consten víctimes.