El riu Dniéper, on es troba la presa de Kakhovka, ha estat una línia divisòria entre les forces russes i les ucraïneses els darrers mesos. La mateixa pressa era gestionada per les forces d'ocupació del Kremlin. Durant mesos, els habitants de les poblacions adjacents a la riba han aguantat bombardejos i tota mena d'ofensives que duien davant de casa seva el pols per guanyar uns metres més de la línia de foc de l'enemic. Ara, els pocs que no havien marxat veuen com les seves cases s'enfonsen sota un torrent d'aigua alliberat per l'atac sense autor reconegut a una presa que contenia 18 milions de metres cúbics d'aigua. Unes 41.000 persones es troben en perill imminent i milers ja han estat evacuades, algunes pels seus propis veïns, ja que es tracta d'una zona candent pels dos exèrcits. Tot plegat mentre el nivell de l'aigua encara augmenta.
Des del vessant ucraïnès s'ha informat que s'han evacuat unes 2.000 persones. A la riba esquerra, ocupada per Rússia, els mitjans russos parlen de 1.300 evacuats fins ara. Des del Kremlin s'ha informat que han començat les tasques per drenar les zones inundades i el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha denunciat la manca de suport internacional: "Que no hi hagi organitzacions internacionals a la zona del desastre ara significa que no existeixen en absolut, que no funcionen".
Mentre Rússia i Ucraïna reaccionen amb precaució sobre aquest desastre humanitari i ecològic en plena línia de front, molts veïns han pres les regnes respecte a les tasques de rescat d'humans i animals. Civils i militars uneixen forces per rescatar la gent de la zona. Imatges de ciutats enfonsades en l'aigua i persones en llanxes motores evacuant persones i mascotes. Retrats que semblen trets de la Nova Orleans durant la crisi del Katrina, però que han estat causats no per un fenomen natural sinó per un atac bèl·lic. "Som forts, som residents", declarava una veïna de la zona a The Guardian. Abans que acabés la frase un altre veí va afegir: "I no podem escapar".
Les altres conseqüències de l'atac
Uns 20.000 abonats al sistema elèctric ucraïnès s'han quedat sense llum als territoris del sud d'Ucraïna controlats per Kíiv després que el torrent d'aigua alliberat per la ruptura de la presa hagi negat 129 subestacions elèctriques, segons ha informat avui el Ministeri d'Energia ucraïnès.
A més, sis infraestructures per a la depuració d'aigües s'han inundat, per tant, també està en risc els subministraments d'aigua. Segons Zelenski, "cents de milers de persones s'han quedat sense accés normal a aigua potable".
L'ecosistema també està greument afectat. Al parc nacional de Kherson, ocupat per Rússia, milers d'animals han mort a conseqüència de la riuada provocada pel desbordament de la presa, va dir l'alcalde imposat per Rússia a la localitat de Nova Kakhovka. Al parc, de més de 80.000 hectàrees, hi vivien exemplars de més de 70 espècies rares. Les autoritats ucraïneses han informat de la mort de tots els animals del zoo de Nova Kakhovka i de molts animals de companyia a les dues ribes del riu Dniéper.