L'exvicepresidenta del Parlament Europeu, Eva Kaili, acusada de cobrar comissions de Qatar en el marc del cas Qatargate, afirma que existeix relació entre l'espionatge amb Pegasus al president espanyol Pedro Sánchez i la monarquia del Marroc. Així, en la segona part de l'entrevista que ha concedit a El Mundo, Kaili afirma que la Comissió Pegasus de l'Eurocambra (de la qual formava part) va "veure" relació entre l'espionatge al president del Govern espanyol i la monarquia alauita. "Entenc que hi ha una connexió", ha afirmat. I ho ha reblat, tot assegurant que "vam veure moltes referències al Marroc i a Pegasus a l'expedient".

Concretament, el telèfon de Pedro Sánchez va patir dos atacs amb Pegasus, un al mes de maig de 2021 i un altre al juny del mateix any. Però no se sap quines dades li han estat robades ni qui és el responsable del ciberatac. Val a dir que Sánchez no és l'únic membre del govern espanyol que ha estat espiat amb Pegasus. La ministra de Defensa, Margarita Robles, també n'ha estat víctima. En telèfon de Robles va ser intervingut el mes de juny de 2021 i també es desconeix l'autor i el contingut de la informació robada.

02 Eva Kaili / Europa Press
Fotografia d'Eva Kaili / Europa Press

Kaili explica que la policia li ha preguntat si eurodiputats espanyols han cobrat de Qatar

L'exvicepresidenta del Parlament Europeu també explica que la policia li ha preguntat si eurodiputats espanyols han cobrat diners provinents de Qatar. "Em van preguntar per molts, de diferents partits", afirma. "Vam parlar de les persones clau en el cas i després de la feina dels comitès. Em van preguntar per membres de diferents partits i per què donaven suport a això o allò", explica en referència a la conversa mantinguda amb la policia.

Kaili acusa Espanya d'haver espiat el Comitè Pegasus

A la primera entrevista concedida a El Mundo, Kaili ha acusat Espanya i quatre països més d'espiar el Comitè Pegasus del Parlament Europeu. Així, Kaili ha assegurat que Espanya va espiar membres del comitè de l'Eurocambra que investigaven els Estats que haurien utilitzat el programari Pegasus per accedir a dades i converses privades de polítics. "Creiem que el Marroc, Espanya, França i Bèlgica van espiar la feina del comitè del Parlament Europeu", ha afirmat.

Per a Kaili, aquest suposat espionatge d'Espanya, Marroc, França i Bèlgica és una "violació de la legislació europea". Kaili, que va ser una de les encarregades d'analitzar telèfons mòbils dels eurodiputats per detectar programes de vigilància il·legal, assegura que els seus advocats tenen "proves" que alguns d'aquests telèfons han estat espiats. "El fet que membres electes del Parlament Europeu hagin estat sotmesos a vigilància dels serveis secrets hauria de suscitar més preocupacions sobre l'estat de salut de la democràcia europea. Això va més enllà del que és personal: hem de defensar el Parlament Europeu i el treball dels seus membres", comenta Kaili en l'entrevista.