El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat aquest dijous que les seves forces necessiten "més temps" per llençar una contraofensiva contra l'ocupació russa. El líder ucraïnès assegura que les tropes, algunes de les quals han estat entrenades per països de l'OTAN, estan "preparades", però assenyala que l'exèrcit espera ajuda militar i encara necessiten recursos, com vehicles blindats.

En una entrevista per a la BBC, Zelenski ha explicat que espera que l'atac ucraïnès sigui "decisiu a la guerra" i "una prova" que mostri que l'equipament i les armes que ha rebut Ucraïna dels països d'Occident "poden generar avenços significatius en el conflicte". 

Segons el president ucraïnès, amb els recursos amb els quals disposa actualment l'exèrcit d'Ucraïna ja podrien "seguir endavant i tenir èxit", però "perdent molta gent", per això, ha explicat Zelenski, han d'esperar: "encara necessitem una mica més de temps"

Ara mateix, les forces russes han ocupat territori fins a Lugansk i Donetsk a l'est i fins a Zaporíjia i Kherson al sud d'Ucraïna. En total, les tropes d'ocupació han establert un front de 1.450 kilòmetres de llarg

Relacions amb Occident

Volodímir Zelenski ha descartat que tingui por a perdre el suport dels Estats Units si el president Joe Biden no torna a ser escollit a les eleccions de 2024. Segons el president, Ucraïna té el suport del Congrés estatunidenc i ha expressat l'esperança que per llavors la guerra "ja hagi acabat". "¿Qui sap on estarem? Crec que guanyarem per llavors", ha afirmat Zelenski.

El ministre de Defensa ucraïnès, Oleksii Reznikov, ha fet també aquest dijous que ténen el suport de l'OTAN i que "no hi ha alternativa" que el seu país entri a formar part de l'aliança atlàntica en el futur. Reznikov ha dit que Ucraïna és "l'escut d'Europa" front "l'amenaça russa". 

Proposta de pau

Zelenski ha explicat una proposta de pau de 10 punts, en la qual planteja la devolució de tot el territori ocupat, pagaments de reparacions pels danys ocasionats per la guerra i la creació d'un tribunal per processar "els crims de guerra russos". Moscou ha rebutjat la iniciativa del govern ucraïnès. 

El Kremlin reconeix que la situació és "molt difícil"

El Kremlin ha admès aquest dijous que la campanya militar a Ucraïna es troba en una situació "molt difícil" i que estan "lluny" dels objectius fixats pel govern de Vladímir Putin. Així i tot, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha afirmat en una entrevista que no té "cap dubte" que les forces russes conqueriran la ciutat de Bakhmut, en disputa des de fa nou mesos.