Eurovisió 2023 s'hauria de celebrar a Ucraïna. De fet, després de la victòria al certamen el passat mes de maig, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ja va dir que la seva intenció és que se celebrés l'any vinent a Ucraïna i, fins i tot, a Mariúpol. Però tot sembla indicar que no serà així. La pròxima edició del festival no se celebrarà a Ucraïna a causa de la situació que travessa el país, que va ser envaït per Rússia el passat 24 de febrer, segons hauria informat la Unió Europea de Radiodifusió (EBU), organitzadora del certamen.  

L'associació de televisions ha anunciat que "establirà converses amb la BBC, la televisió pública britànica, per explorar la possibilitat que el certamen se celebri al Regne Unit", país que va quedar segon a l'últim concurs celebrat a Torí. Després de realitzar una "anàlisi objectiva" de la situació, els organitzadors "han conclòs amb un malestar profund que, ateses les circumstàncies actuals, les garanties operatives i de seguretat requerides perquè un organisme de radiodifusió albergi, organitzi i produeixi el Festival de la Cançó d'Eurovisió no pot ser garantit per la UA:PBC", que és la Companyia de Radiodifusió Pública d'Ucraïna.

Com a resultat d'aquesta decisió, d'acord amb les regles i per garantir la continuïtat de l'esdeveniment, l'EBU ara "començarà converses amb la BBC, com a finalista d'aquest any, per albergar potencialment el Festival de la Cançó d'Eurovisió 2023 al Regne Unit ", va assenyalar el comunicat.

A la nota asseguren que tenen la "plena intenció que la victòria d'Ucraïna es reflecteixi als espectacles de l'any que ve. Aquesta serà una prioritat per a nosaltres en les nostres converses amb els eventuals amfitrions", s'hi pot llegir en el comunicat.

No es donen les condicions necessàries

L'EBU va aclarir, que després de la victòria al maig a Torí del grup ucraïnès Kalush Orchestra i la seva cançó Stefania, "ha estat explorant opcions per organitzar la competència del pròxim any amb l'emissora pública d'Ucraïna UA:PBC, que prèviament va organitzar l'esdeveniment el 2017 i 2005".

I admet que s'ha convertit "en una tradició ben coneguda que el guanyador del Festival de la Cançó d'Eurovisió sigui l'amfitrió del certamen de l'any següent, sempre que es compleixin certs criteris que inclouen garantir la viabilitat d'organitzar l'esdeveniment i la seguretat de totes les parts interessades, inclòs el públic".

Donada la guerra en curs des de la invasió russa del país guanyador d'aquest any, l'EBU s'ha pres el temps per fer una avaluació completa i un estudi de factibilitat amb especialistes tant de UA:PBC com de tercers, fins i tot en temes de seguretat i protecció, descriu la nota. I expliquen que aquest festival “és una de les produccions televisives més complexes del món, amb milers de persones treballant i assistint a l'esdeveniment i 12 mesos de temps de preparació necessaris”.

Ucraïna no està d'acord

Ucraïna ha emès un comunicat firmat pel Ministre de Cultura, Oleksandr Tkaixenko i el membre del grup Kalush Orchestra, Psiuk Oleh, entre altres, assegurant que no estan d'acord amb la decisió i sostenen que tenen arguments per tenir i negociar una solució que satisfaci a ambdues parts.

En aquest sentit, asseguren que han complert els terminis i que han proporcionat respostes i garanties de seguretat. Així, demanen mantenir la decisió de celebrar el festival al país l'any que ve. 

Ucraïna es ven el trofeu per comprar drons per la guerra

Kalush Orchestra han venut el trofeu de vidre en una subhasta benèfica i han recaptat 900.000 dòlars (uns 836.415 euros). Així ho van anunciar el passat 30 de maig a través de les xarxes socials. Els fons recaptats, segons ha informat la Rada –parlament ucraïnès–, seran destinats a comprar drons PD-2 per a l'exèrcit ucraïnès, tal com han explicat a través de les xarxes socials. 

 

Imatge principal: Kalush Orchestra Eurovisió 2023 / Corinne Cumming