El Parlament Europeu ha donat aquest dimecres la llum verda definitiva als 10 textos legislatius que formen el Pacte Migratori i d'Asil, que regula les accions des de l'arribada del migrant fins a la seva acollida o rebuig de la sol·licitud d'asil. D'aquesta manera, els eurodiputats han ratificat l'acord polític assolit a finals de desembre amb el Consell de la UE, l'altre colegislador, per actualitzar unes normes que reforcen les fronteres exteriors del club comunitari, endureixen l'acollida i el control sobre els migrants i creen un sistema de solidaritat voluntària en el repartiment de migrants i per assistir països de primera arribada, com Itàlia, Grècia i Espanya, segons informa l'ACN.

Les noves regles en matèria de migració i asil han estat criticades per organitzacions que consideren que vulneren el dret a l'asil. Precisament, aquest dimecres la votació al ple del Parlament Europeu ha estat marcada a l'inici per una protesta de manifestants que demanaven als eurodiputats votar no al Pacte Migratori i d'Asil. En línia amb el que han apuntat algunes organitzacions, els manifestants han criticat que el pacte "mata". L'any passat, 6.618 persones van morir intentant arribar a les costes espanyoles, cosa que representa una mitjana de 18 al dia. La xifra gairebé triplica els registres del 2022 i evidencia la dificultat que troben els migrants per trobar rutes segures per entrar al continent europeu.

Les normes busquen reduir les entrades irregulars a la UE, descongestionar els procediments per demanar asil i repartir les responsabilitats entre els estats membres. Després que el Parlament Europeu renunciés a les quotes obligatòries d'acollida de migrants per arribar a un acord amb el Consell al desembre, les noves normes fixen un mecanisme voluntari de repartiment de migrants amb l'objectiu de redistribuir-ne almenys 30.000 l'any. En cas que un país rebutgi fer-ho, haurà de pagar una penalització de 20.000 euros per migrant rebutjat o donar al país en qüestió suport d'alguna altra manera.

Un procediment accelerat d'asil a la frontera

El Pacte també inclou un procediment accelerat d'asil a la frontera per tal de resoldre més ràpidament els casos amb poques possibilitats d'aconseguir protecció. Les noves normes preveuen un control i registre dels migrants que arriben a les fronteres comunitàries amb l'objectiu d'identificar-los ràpidament i que aquests ja no arribin al procediment d'asil en cas que es consideri que les raons al·legades per aconseguir protecció són infundades.

A banda de la identificació, també es faran proves sanitàries i de seguretat als migrants, així com impressions dactilars i es registraran a l'Eurodac, la base de dades de la UE on es recullen les empremtes digitals per identificar migrants irregulars o sol·licitants d'asil. La reforma migratòria comunitària també aposta per impulsar acords amb tercers països per tal que impedeixin l'arribada de migrants a la UE. Se segueix així l'exemple d'acords com el de Turquia i Tunísia, un fet que pot impulsar la instrumentalització de migrants per part d'aquests països.