ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Els Estats units d'Amèrica han advertit als seus aliats a Europa i Àsia que la Xina ha manifestat la seva voluntat de donar suport militar a Rússia en la invasió a Ucraïna, segons revela The Financial Times i l'agència Reuters. El missatge hauria estat enviat des del Departament d'Estat des de Washington a governs d'Europa i Àsia. En aquest advertiment, s'explica que s'esperava que la Xina negués aquests plans, segons informa una font oficial citada per Reuters sota la condició d'anonimat. Segons les primeres informacions publicades aquest matí, Rússia hauria demanat a la Xina suport militar, assistència econòmica, i inclús drons per continuar l'atac a Ucraïna. Però el portaveu de l'ambaixada xinesa als EUA, Li Pengyu, ha dit que "no havia sentit res" sobre aquest afer.

Si la Xina acabés acceptant aquesta demanda, això suposaria un canvi radical en el panorama geopolític internacional que ha sorgit d'aquesta guerra. Al New York Times, entre altres mitjans, funcionaris de l'Administració asseguren que Xi Jinping ja hauria pogut respondre a les peticions de Putin, remarcant que si finalment accedeixen a assistir-los la "situació de les forces" sobre el terreny podria canviar i la Xina es convertiria en un contrapès a les dures sancions imposades a l'economia russa.

La Xina ho nega

Tot i això, en un comunicat el portaveu de l'ambaixada xinesa a Washington, Li Pengyu, ha dit que "no havia sentit res" sobre aquest tema i s'ha mostrat preocupat per la situació a Ucraïna. En aquest sentit, i seguint la línia del que ja va dir el seu president a principis de març, ha confirmat que la Xina continuarà enviant ajuda humanitària a aquest país, com estan fent la majoria de països. "La prioritat ara és evitar que la situació es tensi o es descontroli. La Xina pot exercir la màxima moderació i prevenir una crisi humanitària massiva", ha apuntat Li Pengyu. 

Hores més tard, en roda de premsa, el portaveu xinès d'Exteriores, Zhao Lijian ha volgut desmentir aquestes informacions: "És completament fals, pura desinformació. La Xina ha exposat la seva posició sobre la crisi a Ucraïna de forma clara i consistent. Juguem un paper constructiu i avaluem la situació de manera imparcial i independent. Denigrar la nostra posició és inacceptable". 

Cimera EUA - Xina 

Per altra banda, representants de Seguretat i d'Afers Exteriors dels Governs dels Estats Units i de la Xina es reuneixen aquest dilluns a Roma per analitzar l'impacte de la invasió russa a Ucraïna sobre la seguretat a Europa i a tot el món, segons ha informat en les últimes hores la Casa Blanca. La delegació dels EUA estarà encapçalada per l'assessor de seguretat nacional del Govern, Jake Sullivan, i la de la Xina pel director de l'Oficina de la Comissió d'Afers Exteriors, Yang Jiechi.

En aquest sentit, Sullivan ha explicat en les últimes hores que han informat "directament a Pequín, en privat, que hi haurà conseqüències en el cas que ajudin Rússia en els seus esforços per evadir les sancions a gran escala o els donin suport per contrarestar-les". Anant més enllà, ha assegurat que "no permetran" que aquest pla de Putin tiri endavant, ni tampoc que cap altre país del món "doni a Rússia un salvavides davant les sancions econòmiques". Amb tot, Sullivan ha evitat referir-se a aquesta petició d'armes.