ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Així com passen els dies, Vladímir Putin es queda més sol. Més enllà d'haver-se allunyat de Rússia, la Xina sembla que s'apropa als Estats Units. El primer ministre xinès, Li Keqiang, ha afirmat que Pequín i Washington han de "dialogar més" en un context de "creixents desafiaments a escala global". "La Xina i els EUA necessiten més diàleg i comunicació. Les portes estan obertes i no s'han de tancar ni apostar per un desacoblament. Ambdues parts han de respectar les preocupacions i interessos dels altres i conduir les diferències de manera racional i constructiva", ha dit Li en una roda de premsa després de la sessió anual de l'Assemblea Nacional Popular. Aleshores, la "competició" entre els dos països ha de ser "saludable i justa" i les relacions bilaterals han de "continuar cap endavant, malgrat els alts i baixos dels últims trenta anys".

El primer ministre xinès ha parlat directament sobre la guerra en Ucraïna, conflicte sobre el qual la Xina està "profundament preocupada". "La Xina seguirà treballant amb la comunitat internacional i jugarà un paper positiu perquè torni la pau. Donem suport a tots els esforços cap aquesta direcció. La prioritat és evitar que les tensions segueixin escalant o es disparin fora de control. Són necessaris més esforços perquè Rússia i Ucraïna continuïn negociant i assoleixin un alto el foc", ha afirmat. També ha insistit en el fet que Pequín s'ha compromès a ajudar per "prevenir una crisi humanitària", tal com ja va dir el president Xi Jinping quan va trencar el seu silenci i va demanar "contenció màxima". El gegant asiàtic seguirà cooperant amb altres països "sota la base del respecte mutu, ja que això porta estabilitat al món".

Pequín reconeix la "guerra"

En aquesta línia, la Xina ha fet una passa mai vista en aquestes últimes dues setmanes. Ha sigut aquest dijous quan el ministre de Relacions Exteriors, Wang Yi, ha fet servir per primer cop la paraula "guerra" per referir-se al conflicte que va començar el dijous 24 de febrer amb la invasió russa d'Ucraïna. Així ho ha recollit la cadena estatal CCTV, que ha citat Wang durant la seva participació en una videoconferència amb el seu homòleg francès, Jean-Yves Le Drian. És un fet important: la diplomàcia xinesa té molta cura amb el llenguatge, quelcom que fa que el viratge simbòlic de Pequín es consideri un canvi. Tanmateix, cal reconèixer que els vincles del gegant asiàtic amb el Kremlin continuen sent notoris. És per això que els xinesos no acaben de condemnar del tot l'agressió russa contra Ucraïna.

Aquest divendres, el primer ministre Li ha carregat contra les sancions occidentals a Rússia, que "danyaran l'economia global". Ara per ara, són necessaris esforços encaminats a mantenir "l'estabilitat" després de tres anys de pandèmia. De fet, l'esmentat Wang va dir públicament aquest dilluns que la culpa de la guerra a Ucraïna és dels EUA i l'OTAN per mantenir una "mentalitat de guerra freda". Així manté la Xina la seva suposada neutralitat en vers el conflicte: primer retreu alguna actitud i després n'enalteix una altra. És el que està passant amb els nord-americans, als quals la Xina ataca per provocar l'agressió russa, els demana diàleg i els lloa per la seva diplomàcia. Molt complex.

Contra l'independentisme de Taiwan

Aquest últim punt diplomàtic fa referència a les tensions amb Corea del Nord. Aquesta setmana, el conservador Yoon Suk-yeo ha aconseguit el càrrec de president de Corea del Sud. Yoon té un to més dur contra Pyongyang que el seu predecessor, Moon Jae-in. Però ha expressat la seva intenció de mantenir viva l'opció del diàleg amb els nord-coreans, que està morta des del 2019. En aquest context, el ministre xinès de Relacions Exteriors ha felicitat el nou president per la seva victòria i ha lloat les declaracions de la diplomàcia dels EUA en aquesta qüestió. "La part nord-americana ha declarat recentment que no té intencions hostils cap a Corea del Nord i que està disposada a resoldre el problema mitjançant mitjans diplomàtics. Aplaudim aquesta declaració", ha destacat Wang. Cal recordar que Putin ha mostrat interès per acostar-se a Yoon, davant l'aïllament internacional al qual s'està veient sotmès.

La voluntat de la Xina de millorar les relacions amb els EUA té un escull difícil de superar: Taiwan. Pequín en reclama la sobirania i Li ha indicat que el seu país s'oposarà sempre a "activitats separatistes que busquen la 'independència' de l'illa". Taiwan, que es governa de manera autònoma, és un dels principals punts de conflicte entre Pequín i Washington. Aquestes diferències estan principalment motivades pel fet que els EUA són el principal subministrador d'armes de Taiwan i que serien el principal aliat militar de la república insular en cas de conflicte bèl·lic amb el gegant asiàtic. En aquest sentit, un funcionari de la seguretat nacional taiwanesa ha manifestat recentment que "la Xina podria aprofitar la situació entre Rússia i Ucraïna per començar una guerra cognitiva amb Taiwan per convèncer els habitants de l'illa del fet que els EUA no honrarien el seu compromís de defensar-los".