Estònia tanca les fronteres als vehicles russos. A partir d'aquest dimecres, els vehicles amb matrícula russa no seran benvinguts a Estònia. De fet, no podran travessar la frontera. "No són benvinguts aquí per gaudir dels privilegis que ofereix la llibertat fins que Ucraïna hagi aconseguit la victòria". Així ho ha destacat el ministre d'Exteriors del país, Margus Tsahkna.

En un comunicat difós pel mateix ministeri, destaquen que "la decisió de prohibir l'entrada a Estònia als cotxes amb matrícules russes és el correcte i estic content que el Ministeri de l'Interior i el Ministeri de Finances l'hagin aplicat ràpidament. Com vaig dir ahir, les directrius actualitzades de la Comissió Europea sobre els automòbils amb matrícula russa estan totalment en consonància amb els interessos, les posicions i la política de sancions d'Estònia en matèria de política exterior", exposa la nota publicada a la web del ministeri. 

D'aquesta manera, el mateix comunicat constata que Tsahkna consultarà què passa amb els vehicles russos que ja estan en territori estonià. "Tindré una reunió amb representants d'altres estats fronterers i el tema serà el primer tema de l'agenda", ha recalcat. "Com a país fronterer amb Rússia, Estònia considera important aplicar restriccions d'aquest tipus amb els veïns i celebro el fet que Letònia i Lituània ja hagin pres una decisió similar. Les restriccions tenen un impacte més gran quan s'apliquen de forma conjunta, i això ens permet augmentar encara més el cost de l'agressió per a Rússia".

Finalment, la nota conclou exposant que "no podem permetre que els ciutadans d'un Estat agressor gaudeixin dels beneficis que ofereixen la llibertat i la democràcia mentre Rússia continua el seu genocidi a Ucraïna”.

Malgrat la decisió, encara són possibles les rutes amb autobús, que poden anar des de Tartu o Tallinn fins a Sant Petersburg, ja en territori rus. 

Letònia i Lituània també s'hi sumen

Letònia ha anunciat la decisió també de prohibir l'entrada de vehicles amb matrícules russes de països no comunitaris. Les autoritats lituanes han fet un anunci similar. Les restriccions afecten tots els propietaris de cotxes matriculats en Rússia, inclosos els ciutadans de la UE i els residents permanents dels estats membres de la UE.

 

Imatge principal: Tallinn, capital d'Estònia / Unsplash