Un grup de manifestants han fet caure, incendiat i llançat a un llac una estàtua de Cristòfol Colom que està situada al parc Byrd a la ciutat de Richmond, a l'estat de Virgínia, a l'est dels Estats Units.

Els fets s'han produït durant una protesta celebrada aquest dimarts a la nit al parc Byrd. Un vídeo gravat pels manifestants mostra com fan caure l'estàtua de l'explorador espanyol i després intenten cremar-la per acabar minuts després llançant-la en un llac proper. Diversos manifestants han publicat a Twitter imatges de l'estàtua plenament submergida al llac en les últimes hores.

 

El diari local Richmond Times Dispatch ha informat que el motiu de la protesta al parc Byrd era mostrar la seva solidaritat amb els indígenes. L'estàtua portava a la ciutat des de 1927 i va ser erigida per iniciativa de la comunitat italoamericana.

La demolició de l'estàtua de Colom a Richmond arriba anys després que el novembre de 2018 la ciutat de Los Angeles retirés una estàtua de l'explorador que portava 45 anys al Gran Parc de l'urbs, en el marc d'una moció aprovada un any abans per substituir l'antic "Dia del Descobriment" per "el Dia dels Pobles Indígenes".

Posteriorment, l'estàtua ha estat recuperada de les aigües del llac.

A una altra ciutat del país, Boston, una altra estàtua de Colom també ha estat atacada. En aquest cas la representació de l'explorador espanyol ha estat decapitada.