El president de Colòmbia, Gustavo Petro, ha assegurat aquest dilluns que el Govern dels Estats Units li ha retirat el visat. “Jo ja no puc anar-hi (als Estats Units) perquè crec que m’han tret el visat. No tenia necessitat de tenir visat, però bé. Ja he vist L'Ànec Donald diverses vegades, així que em dedicaré a veure altres coses”, ha ironitzat el líder sud-americà durant un Consell de Ministres aquest dilluns passat. El mandatari va mencionar la qüestió del visat mentre comentava que el ministre d’Hisenda, Germán Ávila, es trobava a Washington per participar en les reunions de primavera del Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial. Tot i anunciar la retirada del visat, Petro no va especificar detalls sobre els motius pels quals, segons ell, els Estats Units li haurien cancel·lat el dret a viatjar al país.

Tanmateix, abans de les mediàtiques declaracions, Petro també va tenir paraules d'agraïment pels Estats Units, però no a la seva Administració, sinó al Tribunal Suprem. El president va agrair a la màxima instància judicial nord-americana, “que ha tret la cara per la humanitat, per la democràcia i pels fonaments de la República en contra de les tesis jurídiques de Hitler i Mussolini”, fent referència a la decisió del passat dissabte de la Cort Suprema d’aturar temporalment les expulsions de veneçolans migrants a El Salvador. Petro també va comparar l'holocaust nazi amb la deportació massiva del poble veneçolà i va advocar per la unió dels països llatinoamericans davant la situació geopolítica mundial.

Cap sorpresa, qui avisa no és traïdor

Si Gustavo Petro no s'ha mostrat sorprès per la presumpta decisió de l'administració americana és perquè hi ha precedents. El president colombià i Donald Trump no acumulen bons records, i aquest moviment dels Estats Units no seria més que una nova acció dins de les relacions millorables entre els dos països (o almenys, entre ambdós mandataris). Sis dies després que el president Trump prengués possessió del càrrec, Colòmbia i els Estats Units ja van tenir una picabaralla a conseqüència de la decisió de Petro de no permetre l'aterratge de dos avions de migrants provinents dels Estats Units. En aquell moment, la Casa Blanca va advertir que retiraria el visat al president, així com als membres del govern i a altres polítics o persones de l'entorn de Petro.

La darrera polèmica entre Petro i autoritats nord-americanes va incidir també en la migració, deportació i criminalització de ciutadans d'origen sud-americà, fet que preocupa especialment al mandatari colombià. La secretària de Seguretat Nacional dels Estats Units, Kristi Noem, va afirmar que durant una reunió mantinguda el 27 de març amb Gustavo Petro a Bogotà, el president colombià va dir que “es malinterpreta als membres del Tren de Aragua, que en realitat només són persones que necessiten més amor i comprensió” i que alguns “membres del càrtel eren els seus amics”. Petro va negar aquestes declaracions, atribuint-les a un possible error de traducció, i va explicar que, quan Noem li va preguntar pel Tren de Aragua, va respondre que a Colòmbia aquests joves havien estat exclosos per la migració forçada des de Veneçuela.

El visat com a eina diplomàtica

Així doncs, si la decisió es confirma, seria el primer president en exercici al qual el govern de Trump retira el visat, però tampoc es tractaria d'un cas massa excepcional. Gustavo Petro seria el següent d'una llista de càrrecs polítics i ciutadans internacionals als quals l'Administració Trump ha retirat el visat. En aquesta llista hi consten noms com el d'Óscar Arias Sánchez, expresident de Costa Rica i Premi Nobel de la Pau, que va comparar a Donald Trump amb un emperador romà i amb Rodrigo Chaves: "Qualsevol que el critica es converteix, no en el seu adversari com ha de ser en una democràcia, sinó en el seu enemic", va sostenir en una entrevista el passat 13 de març. Aquests fets constitueixen la instauració d'una tendència (ni molt menys exclusiva, però sí especialment visible en aquest cas) del govern de Trump a emprar el visat com a eina diplomàtica, econòmica i política.

Des que va assumir la presidència el 7 d’agost de 2022, Petro ha viatjat diverses vegades als Estats Units per participar en l'Assemblea General de l’ONU, reunir-se amb el president Joe Biden i assistir a fòrums privats. Si es confirma la seva versió, Petro seria el segon president colombià en exercici a qui els Estats Units retiren el visat, després d’Ernesto Samper l’any 1996, quan es va revelar que la seva campanya electoral havia rebut diners del narcotràfic. Fins ara, l’ambaixada dels Estats Units a Colòmbia no ha confirmat ni s’ha pronunciat oficialment sobre la retirada de visat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!