Més dades sobre l'assassinat de John F. Kennedy. El president dels Estats Units, Joe Biden, va ordenar aquest dijous la desclassificació de milers de documents sobre el magnicidi de l'expresident demòcrata, una decisió que va quedar posposat per la pandèmia de la covid-19. Així doncs, els Arxius Nacionals dels Estats Units han desclassificat aquest dijous més de 13.173 documents, amb els quals ja s'han publicat el 97% dels arxius relacionats amb l'assassinat de Kennedy a Dallas en 1963. Amb tot, els Arxius Nacionals van explicar que encara queden reservats 4.400 documents, ja que la llei permet posposar la publicació d'informació que pugui danyar interessos militars, operacions d'intel·ligència o relacions internacionals.

Garantir la transparència amb l'assassinat

Biden va explicar en la seva ordre, que gairebé 60 anys després de la mort de Kennedy, el seu assassinat "continua ressonant en la història dels Estats Units i en la memòria de molts que van viure aquest dia terrible". Biden va afirmar que "és fonamental que el govern dels Estats Units garanteixi la transparència divulgant tota la informació dels registres relacionats amb l'assassinat, excepte quan hi hagi forts motius per a no fer-lo", va declarar. Per la seva banda, els Arxius Nacionals han indicat que la majoria dels registres vinculats amb la mort de Kennedy tenen gairebé 30 anys, i només "en els casos més estranys existeix una necessitat legítima de protecció contínua d'aquests registres". Segons la Casa Blanca aquests casos es donen quan els documents poden produir un "mal a la defensa militar estatunidenca, a les operacions d'Intel·ligència, a l'aplicació de la llei o a les relacions exteriors dels Estats Units". 

Segons una legislació de 1992, els informes sobre l'assassinat de JFK haurien de ser fets públics en 25 anys, és a dir, en 2017, però es permetien ajornaments si es considerava que existien preocupacions sobre seguretat nacional. L'expresident Donald Trump va ordenar la divulgació de 2.800 documents inèdits l'octubre de 2017, tot i que, va decidir mantenir en secret centenars d'ells sota aquesta premissa. Ja l'octubre de 2021,Biden va tornar a ajornar la desclassificació dels documents en considerar que la pandèmia de la covid no permetria als treballadors dels Arxius Nacionals estudiar bé la documentació. 

L'assassinat de John F. Kennedy

John F. Kennedy va ser assassinat quan tenia 46 anys i complia el seu primer mandat com a president dels Estats Units. El 22 de novembre de 1963 durant una comitiva presidencial amb motiu d'una visita oficial a l'estat de Texas, Kennedy va rebre diversos impactes de bala. Per aquells trets Lee Harvey Oswald va ser detingut, només dos dies després, quan acudia a declarar els fets també va ser assassinat per Jack Ruby, propietari d'un club nocturn de la ciutat de Dallas. La Comissió Warren, encarregada d'investigar l'assassinat, va concloure que Oswald va actuar sol. 

La Comissió Warren va concloure posteriorment que el primer dels tres trets no va impactar en el cotxe en el qual anava l'expresident, sinó a la vorera. Gairebé tots estan d'acord que Kennedy va rebre dos trets i que un d'aquests trets li va impactar al cap i va ser mortal. 

No obstant això, el seu assassinat i els deu anys que va estar vivint en la Unió Soviètica, van generar àmplies i controvertides teories de la conspiració sobre el magnicidi de l'expresident Kennedy, del cas del qual existeixen milers d'arxius classificats i desclassificats.