L'estat de Wyoming s'ha convertit en el primer dels Estats Units a prohibir les píndoles abortives. La mesura arriba enmig d'una campanya conservadora per acabar amb el dret a l'avortament al país i que va començar quan el Tribunal Suprem va revocar el juny del 2022 el precedent legal que permetia la interrupció de l'embaràs.

El governador de Wyoming, Mark Gordon, ha ratificat aquest divendres el projecte de llei després que les dues cambres del Congrés estatal aprovessin la prohibició de les píndoles abortives que permeten la interrupció de l'embaràs fins 70 dies després de l'últim període. "Com vaig assenyalar, tinc un sòlid historial de protecció de la vida dels no nascuts, així com de les seves mares (...) Crec que tota vida és sagrada i que totes les persones, inclosos els no nascuts, han de ser tractats amb dignitat i compassió", ha afirmat Gordon en una carta en què defensa la mesura.

Malgrat que hi ha estats als EUA que tenen prohibicions gairebé totals a l'avortament (i els quals ja prohibeixen aquest tipus de píndoles), Wyoming ha tirat endavant una regulació explícita d'aquests medicaments.

D'altra banda, Gordon ha anunciat que impulsarà una altra mesura, la denominada llei 'La vida és un dret humà'. Aquesta pretén prohibir en gairebé qualsevol circumstància l'avortament i titllaria com a delicte greu la interrupció d'un embaràs.

La prohibició de les píndoles abortives a l'estat de Wyoming coincideix amb la decisió preliminar que espera un jutge de Texas sobre la retirada de mifepristona, una de les píndoles més usades per interrompre l'embaràs, segons 'The New York Times'. I és que una associació de metges en contra de l'avortament va presentar una demanda davant el jutge Matthew Kacsmaryk amb l'objectiu de forçar l'Administració d'Aliments i Fàrmacs (FDA) a revocar l'aprovació de la mifepristona. 

Si finalment es retira la mifepristona del mercat, aquesta decisió afectaria els estats de tot el país, inclosos aquells en què l'avortament és legal. Els avortaments amb aquest tipus de medicament han suposat el 54% de les interrupcions d'embarassos als EUA en els dos últims anys, segons dades de l'Institut a Guttmacher. Aquesta píndola va ser aprovada per Administració d'Aliments i Fàrmacs l'any 2000 i ha estat al centre del debat de l'avortament als EUA durant les darreres setmanes.

Finalment, escau esmentar que la cadena de farmàcies Walgreens va decidir a inicis de març que no distribuirà píndoles abortives als estats amb governs republicans o on els funcionaris d'aquest partit hagin amenaçat de demanar si s'ofereixen els fàrmacs.