El president dels EUA, Joe Biden, espera tenir una cimera fructífera aquest dimecres amb el president xinès, Xi Jinping, després d'haver estabilitzat la relació entre els EUA i la Xina, evitant els mesos de tensió que hi ha hagut entre les dues superpotències. Mentre els conflictes continuen a l'Orient Mitjà i a Europa, Biden es prepara per a la lluita per la reelecció. En aquest sentit, Biden vol esquivar qualsevol altra crisi en ple mandat.

Abans de les converses, els funcionaris dels EUA han tingut cura de gestionar les expectatives, dient que no esperaven llargues llistes de resultats ni tampoc cap declaració conjunta. Portes obertes a qualsevol cosa que pugui passar. L'objectiu de la trobada i de les converses se centra, bàsicament, en restablir els canals de comunicació, principalment a través de l'exèrcit, per evitar la falta de comunicació, errors de càlculs o nous conflictes oberts. 

Biden ha dit abans de marxar cap a Califòrnia que definiria l'èxit de la reunió com tornar a un "curs normal" amb la Xina. Això volia dir mantenir certa correspondència "poder aixecar el telèfon i parlar entre nosaltres si hi ha una crisi, i assegurar-nos que els nostres exèrcits tinguin contacte entre sí".

Durant la major part de l'any passat, els funcionaris nord-americans han estat establint les bases per a la cimera Biden-Xi d'aquesta setmana. Amb l'objectiu de restablir els canals diplomàtics entre els dos països, l'assessor de seguretat nacional, Jake Sullivan, s'ha reunit tres vegades amb el ministre d'Afers Estrangers xinès, Wang Yi. Paral·lelament, mentre que el secretari d'Estat, Antony Blinken, la secretària del Tresor, Janet Yellen, la secretària de Comerç, Gina Raimondo, i l'enviat climàtic dels Estats Units, John Kerry. Tots han viatjat a Beijing.

Les propostes també s'han estès a l'altra direcció: els funcionaris més alts de la Xina –inclòs el ministre d'Afers Estrangers– van viatjar als Estats Units per reunir-se amb els seus homòlegs nord-americans. Els funcionaris dels Estats Units han dit que s'havien establert consultes en l'àmbit de treball amb Beijing sobre temes especialment delicats com el control d'armes i qüestions marítimes.

Objectiu: evitar els conflictes entre la Xina i els EUA

Moment d'alt risc. La cimera coincideix amb un moment de tensió. Tot i una relació personal profunda i aparentment càlida, cultivada durant el seu mandat com a vicepresidents, Biden i Xi han supervisat un deteriorament de les relacions entre els Estats Units i la Xina al nivell més baix en dècades.

Malgrat una relació personal profunda i aparentment càlida, cultivada durant el seu mandat com a vicepresidents, Biden i Xi han vist un deteriorament de les relacions entre els Estats Units i la Xina al nivell més baix en dècades.

Tall en les comunicacions

La Xina va tallar la comunicació militar amb els Estats Units després de la visita que la llavors presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va fer a Taiwan l'estiu passat. Els funcionaris de l'administració de Biden han estat treballant des de llavors per restaurar el canal, però aquests esforços es van veure obstaculitzats pel tens episodi que va involucrar un globus espia xinès que Biden va ordenar fer caure a principis d'aquest any. Una font familiaritzada va dir que era probable que Biden plantegés el tema a Xi de passada.

L'últim cop que Biden va parlar cara a cara amb Xi va ser fa un any a Bali, on els funcionaris nord-americans van descriure l'objectiu com establir un “pis” per a la relació. La reunió va ser cordial, però tampoc no va produir una llista de resultats significatius.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!