Gazprom ha tallat l'enviament de gas a Europa fins a nou avís. Dissabte la companyia russa va anunciar el tancament indefinit del gasoducte Nord Stream 1, que hauria d'haver reprès la seva activitat aquest cap de setmana. Malgrat tot, la companyia ha manifestat que l'aturada es deu a una avaria, no per venjança. Al juliol i agost, Espanya va ser el país del món que més gas natural liquat (GNL) ha comprat a Rússia en els mesos de juliol i agost. Els importadors espanyols van transferir més de 747 milions d'euros a les energètiques, segons constaten les dades publicades aquest dimarts pel Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) i que també recull el país. A continuació hi ha França (600 milions) i la Xina (527 milions). El port de Bilbao, en aquest context, ha estat el tercer port del món en rebre més gas rus durant els mesos de juliol i agost. Just després de Montoir-de-Bretagne (França) i Zeebrugge (Bèlgica).

Les dades, que recull el mateix rotatiu, assenyala que en els gairebé set mesos de guerra, Espanya és el tercer país que més GNL ha comprat, només per darrere de França i Bèlgica. Les xifres situen fins i tot Japó i la Xina per darrere, i tal tenir en compte que són dos dels importadors més importants d'aquest combustible. Si ens fixem en el gas arribat a través d'un tub, Bulgària va liderar les compres a Rússia (1.600 milions), després Turquia (1.400 milions) i Alemanya (1.200 milions). Totes aquestes compres que fa Europa i occident són fonamentals per allargar la invasió russa a Ucraïna i també per evitar l'economia de Rússia i treure pit davant les sancions. El País destaca que el 40% del pressupost anual rus depèn directament d'aquestes entrades. 

El Kremlin, més ric

Tot i els problemes, talls de gas i les sancions, l'empresa russa Gazprom n'ha sortit beneficiada. La companyia està a punt de fer un ingrés rècord al Kremlin, amb un pagament extraordinari de 9.962,83 milions d'euros. Els beneficis no es poden comprar amb els de cap altre any. I és que l'empresa ha registrat uns guanys nets de 2,5 bilions de rubles, és a dir, 41.473,20 milions d'euros, durant els primers sis mesos d'aquest any. Els preus del petroli i el gas s'han disparat durant aquest període per la preocupació sobre els subministraments després de la invasió russa a Ucraïna. Part d'aquests beneficis aniran, doncs, directament al Kremlin, que té el 49,3% de Gazprom.

Complicat d'entendre en un primer cop d'ull, però, les sancions no han afectat Gazprom. El director executiu, Famil Sadygov, ha dit: "Tot i la pressió de les sancions i un entorn extern desfavorable, el grup ha reportat ingressos i guanys nets rècord en la primera meitat del 2022. A més, ha reduït també el deute al mínim". I és curiós perquè, tot i registrar beneficis, els nivells de producció són els més baixos des del 2008. Gazprom ha reduït la seva producció de gas els últims mesos al nivell més baix des del 2008. Al juliol, el flux es va aturar durant 10 dies per manteniment programat, però només al 20% de la seva capacitat enmig d'una disputa per les sancions imposades a Rússia. Ara, s'ha tancat el subministrament de manera indefinida. I a més, la companyia ha amenaçat a Europa per aquest hivern dur, fred i fosc, a través d'un vídeo difós. 

Rússia crema tones de gas

Rússia crema un valor estimat de 10 milions d'euros de gas natural al dia, prop de la frontera amb Finlàndia, segons diuen els analistes. De fet, alguns calculen que fins i tot aquesta dada podria ser més i podria anar a pitjor. Encara que Europa estigui sota amenaça d'una crisi energètica durant l'hivern, per les restriccions de les exportacions a Alemanya i altres països. Així, Gazprom estaria cremant uns 4,34 milions de metres cúbics de gas al dia en una nova instal·lació de gas natural liquat (GNL), segons l'anàlisi dels nivells de calor i les dades de satèl·lit realitzat per Rystad Energy, que recollia la setmana passada la CNN.

 

Imatge principal: un vaixell de gas natural liquat arriba a Holanda / Efe