Els preus del gas estan a nivells estratosfèrics. I això ho ha notat l'empresa d'energia emparellada amb l'estat rus Gazprom. La companyia està a punt de fer un ingrés rècord al Kremlin, amb un pagament extraordinari de 9.962,83 milions d'euros. Els beneficis no es poden comprar amb els de cap altre any. I és que l'empresa ha registrat uns guanys nets de 2,5 bilions de rubles, és a dir, 41.473,20 milions d'euros, durant els primers sis mesos d'aquest any. Els preus del petroli i el gas s'han disparat durant aquest període per la preocupació sobre els subministraments després de la invasió russa a Ucraïna. Part d'aquests beneficis aniran, doncs, directament al Kremlin. 

Per què Gazprom pagarà tants diners al Kremlin?

El Kremlin té el 49,3% de Gazprom i participarà en un pagament d'1,21 bilions de rubles després que la seva junta proposés un pagament de 51,03 rubles per acció ordinària als inversors. La decisió es presentarà als accionistes en una junta general extraordinària el 30 de setembre, segons destaca el The Guardian

El dividend representa un revés als esforços d'Occident per sufocar l'economia russa a través de sancions. El Regne Unit i Europa també s'han mogut per eliminar gradualment les importacions de petroli i gas de Rússia per evitar que Occident financi el règim de Vladímir Putin. Tot i això, Rússia, en canvi, va augmentar les exportacions de petroli a Àsia i els preus del gas es van disparar en resposta que Gazprom va tallar els subministraments a Europa. Moments complicats, perquè tot i no voler finançar el govern de Putin, el Kremlin acabarà ingressant més de 9.900 milions d'euros de la companyia. 

Les sancions no afecten els beneficis de Gazprom

Complicat d'entendre en un primer cop d'ull, però, les sancions no han afectat Gazprom. El director executiu, Famil Sadygov, ha dit: "Tot i la pressió de les sancions i un entorn extern desfavorable, el grup ha reportat ingressos i guanys nets rècord en la primera meitat del 2022. A més ha reduït també el deute al mínim". 

Aquesta notícia arriba justament quan Europa espera si Rússia torna a connectar els subministraments de gas a través del gasoducte Nord Stream 1, que ha aturat aquesta setmana i durant tres dies amb l'excusa d'obres de manteniment. No és la primera vegada que es fan operacions de manteniment d'aquest tipus des que va començar la guerra d'Ucraïna. 

I és curiós perquè, tot i registrar beneficis, els nivells de producció són els més baixos des del 2008. Gazprom ha reduït la seva producció de gas els últims mesos al nivell més baix des del 2008. Al juliol, el flux es va aturar durant 10 dies per manteniment programat, però només al 20% de la seva capacitat enmig d'una disputa per les sancions imposades a Rússia.

 

Imatge principal: edifici de Gazprom / Flickr