"Cap abús ha de ser encobert mai com era habitual en el passat", ha afirmat el papa Francesc quan ha anunciat aquest diumenge les conclusions de la cimera contra la pederàstia a l'Església, celebrada al Vaticà des de dijous. Després que al congrés alguns membres de la cúpula eclesiàstica reconeguessin que s'havien encobert aquests delictes, el Papa ha proposat un pla per rectificar aquestes polítiques, però no ha anunciat cap mena de mesura contra els responsables d'haver amagat els abusos i haver obstruït la justícia. Tampoc no ha concretat les mesures específiques a les quals s'hauran d'enfrontar els abusadors, com reclamaven les víctimes, que s'han mostrat indignades pel discurs papal.

Francesc no ha concretat les mesures específiques a les quals s'hauran d'enfrontar els abusadors, com reclamaven les víctimes

Les noves estratègies de l'Església per combatre els abusos als infants passen per tutelar menors amb l'objectiu de protegir-los, evitar "infravalorar" cap cas, treballar per formar els sacerdots i consolidar el seu compromís amb la santedat, actuar amb mesures disciplinàries amb la "màxima seriositat", acompanyar les víctimes, protegir-les en l'àmbit digital i lluitar contra el turisme sexual.

En la compareixença pública que ha fet Bergoglio, ha explicat que no hi ha "explicacions" per als abusos, que creu que s'han de reconèixer "coratjosament". Considera que al seu darrere hi ha el "misteri del mal" que "s'acarnissa amb els més febles". "Hem de marginar els abusos amb mesures disciplinàries dins i fora de l'Església", ha reblat.

Darrere silenci dels nens, diu el Papa, hi ha acarnissadors "plens d'hipocresia". "Hem d'escoltar el sufocat crit silenciós dels nens. No podem consentir l'abús de poder i d'autoritat", ha afirmat.

Per tot això, ha demanat a l'Església que se "sobreposi" a les "polèmiques ideològiques" i a les "polítiques periodístiques que sovint instrumentalitzen per interessos diversos els drames" i ha anunciat que s'adoptaran les "mesures necessàries" per combatre els abusos. Així, ha proposat en primer terme reforçar les directrius de la Conferència Episcopal amb la unitat dels bisbes en l'aplicació de paràmetres que tinguin valor de normes i no només d'orientació. 

El Papa també ha demanat publicar les dades sobre aquesta qüestió, que, a parer seu, són sempre parcials, per donar un "quadre de gravetat i de profunditat a aquesta plaga". 

A la reunió s'hi ha sentit testimonis de víctimes tant de manera presencial com a través de vídeos. Només hi han assistit els 160 presidents de conferències episcopals i per tant no hi ha hagut presència catalana, però els bisbes de Catalunya ja han anunciat que convocaran una reunió extraordinària per concretar mesures "rigoroses" a partir de les indicacions que arribin del Vaticà.