Decisió històrica de l'Església de Escòcia que ha accedit al fet que el seu clergat casi a persones del mateix sexe per primera vegada, després d'una votació dels Membres de l'Assemblea General a Edimburg que arriba després de molts anys de debat. El resultat de la consulta ha estat de 174 vots a favor i 136 en contra.  D'aquesta manera, a partir d'ara parelles del mateix sexe es podran casar a les esglésies d'arreu del país en cerimònies oficiades per capellans. Aquests podran celebrar matrimonis del mateix sexe, que fins ara només podien ser matrimonis civils i no religiosos, però no es podrà forçar-los a participar-hi. 

Des de la institució, el moderador de l'Assemblea General reunida a Edimburg, Iain Greenshields recordava que "l'Església d'Escòcia és àmplia i hi ha opinions diverses sobre el tema del matrimoni entre persones del mateix sexe entre els seus membres". “Des de fa molts anys hi ha hagut una discussió i un debat llargs, pregàries profundes sobre aquest tema a tots els nivells de l'Església per trobar una solució que respecti la diversitat i tingui en compte les creences de tothom", reflexionava el sacerdot, mentre celebrava que, amb aquest pas, l'Església "es compromet a garantir que els debats sobre aquest afer es facin amb un esperit d'humilitat i gràcia, el to i el tenor de les discussions siguin civils i la gent sigui respectuosa amb els que tenen opinions diferents de la seva", segons informa la BBC. 

Capellans homosexuals 

Abans que se celebrés la votació de dilluns, amb les seves declaracions, els membres de l'assemblea van fer evidents les divergències d'opinió sobre aquest canvi que s'ha acabat constatant. Entre els capellans més a favor, hi ha el reverend Scott Rennie, que l'any 2009 es va convertir en el primer membre d'Escòcia obertament gai amb el seu nomenament aprovat. Els sectors més conservadors de Kirk (nom escocès de la institució) van protestar davant el nomenament, i, en aquell moment, no va poder casar-se amb el seu marit en una cerimònia religiosa, tal com hauria volgut. Ara, aquest canvi de paradigma facilitarà la seva situació. "Espero sincerament que l'assemblea es trobi en si mateixa per donar suport a l'alliberament, fins i tot aquells que tinguin el seus dubtes., va reflexionar Rennie abans de saber els resultats. El capellà va aprofitar l'ocasió per reivindicar el paper del seu marit Dave, que "alimenta la meva vida i la meva fe", assegurant que no seria la mateixa persona "sense el seu amor i el seu suport".

L'any passat, l'Església Metodista (una branca del protestantisme al Regne Unit) es va convertir en la denominació religiosa més gran del país que permetia aquesta mena d'unions matrimonials, a la qual ara se suma el Kirk. Mentrestant, el matrimoni religiós de persones del mateix sexe no està permès a l'Església d'Anglaterra ni a l'Església catòlica Romana. La reverenda Susan Cord es va mostrar entusiasmada per la decisió de la seva institució a les xarxes, tot anunciant que ja ha sol·licitat celebrar aquesta mena de casament entre persones del mateix sexe.

"Els vull ajudar"

Com hem vist, en la votació molts membres de l'església escocesa han votat en contra. I per això, el capellà de Killearnan i Knockbainja s'avança que "hi haurà companys que decidiran no dur a terme aquestes cerimònies i ho respectaré", però per la seva part, "si una parella, independentment del gènere, ja sigui un home i un home, una dona i una dona o un home i una dona, si s'estimen i volen mostrar el seu compromís, jo vull ajudar-los a fer-ho". 

Entre els que s'hi oposen hi ha el grup de reflexió d'evangèlics dins el Kirk, The Covenant Fellowship Scotland, que va emetre un comunicat acusant l'Església de cometre un "greu error". "L'Assemblea General de l'Església d'Escòcia, en permetre als ministres i diaques oficiar matrimonis entre persones del mateix sexe en un Acte de l'Església, ha actuat d'una manera que no és bíblica i pecaminosa", han lamentat. "Tots estem preocupats per aquells que volen contraure matrimonis del mateix sexe, i entenem l'impuls pastoral que volen ajudar les persones en els moments clau de la vida. Ara bé, hem d'assenyalar l'absència total de cap evidència bíblica convincent o persuasiva que permeti  oficiar matrimonis del mateix sexe".