Catalunya ha registrat el 2021 un total de 284 incidències LGTBI-fòbiques, un 50,3% més respecte a l'any anterior, segons dades de l'Observatori contra l'Homofòbia (OCH). Es tracta d'un increment "inassumible", ha denunciat en declaracions a l'ACN el president de l'entitat, Eugeni Rodríguez, que ha exigit responsabilitats polítiques per frenar l'escalada d'incidències.

"Cal asseure'ns ja a la taula, i hem de començar a fer accions per revertir aquest creixement", ha reclamat en un missatge per al Departament d'Igualtat i Feminismes. Per demarcacions, Barcelona ha registrat 208 casos de LGTBI-fòbia, un 56,4% més respecte al 2020, seguida per Tarragona, amb 13 incidències (+85,7%); Girona, amb 12 (+71,4%) i Lleida, amb 6 (+200%).

D'altra banda, els casos de LGTBI-fòbia per internet han caigut un 19,2%, de 47 a 38 incidències registrades. Dels fets produïts de forma presencial, la majoria han tingut lloc a la via pública, amb 108 casos, un 77% més que al 2020; a l'habitatge, amb 39 incidències reportades (+34,5%), i en l'àmbit laboral, amb 18 casos (+100%).

 

Agressions verbals, principals discriminacions

La majoria de les discriminacions han estat agressions verbals (83 casos), d'odi i exaltació (50), agressions físiques (49) i de tracte inadequat (36), seguides per assetjament (34), amenaces (22) i relacionades amb el dret d'admissió (6), entre d'altres.

El president de l'OCH ha denunciat l'increment d'agressions a dones lesbianes, bisexuals i transsexuals, amb 66 casos -20 més que l'any passat-, tot i que indica que la gaifòbia segueix concentrant la majoria d'incidències, un total de 164, que suposen un augment del 46,4% respecte al 2020.

Davant d'aquesta situació "esgarrifosa", en paraules de Rodríguez, l'OCH preveu per al 2022 tres vies per aplacar la LGTBI-fòbia: l'activació del grup de treball al Parlament de Catalunya en contra de l'homofòbia, la modificació de la llei 11/2014, del 10 d'octubre, i, per últim, l'entrada en vigor de l'anomenada llei trans que va aprovar el Govern espanyol el passat juny.

La llei trans catalana, en marxa

Tània Verge, consellera d'Igualtat i Feminismes, va anunciar a mitjans de desembre que el Govern ja ha posat en marxa la creació de la llei trans catalana. Verge sosté que "la revolució feminista només és possible si és transinclusiva". En aquest sentit, el primer pas per poder aprovar aquesta normativa serà l'aprovació de la memòria preliminar.

S'obrirà un període de consulta pública a principis d'aquest any, on els protagonistes del procés seran les persones trans i les entitats que defensen els seus drets. El Govern vol recollir "les demandes i corregir els dèficits de reconeixement, representació i injustícia distributiva" que aquest col·lectiu pateix.

Imatge principal: Acció reivindicativa davant de la seu de l'Observatori contra l'Homofòbia per clamar contra les incidències LGTBI-fòbiques. ACN.