Cap dels partits que es presenta a les eleccions escoceses porta dins el programa un punt específic que impliqui fer un nou referèndum a Escòcia. A més, després de la derrota del passat 2014, tampoc sembla que hi hagi hagut canvis substancials pel que fa al nombre de ciutadans a favor de la independència, ni tampoc un clam al carrer que aposti per un segon referèndum.

Els nacionalistes de l’SNP (Partit Nacional Escocès), però, deixen la porta oberta a fer-ho “si hi ha una clara i sostinguda evidència que la independència s’ha convertit en l’opció preferida” o si hi ha “un canvi substancial de les circumstàncies”. I això pot produir-se si en el referèndum que el Regne Unit celebrarà el proper 23 de juny per decidir si volen marxar o no de la Unió Europea, el ja conegut com a Brèxit, els britànics decidissin marxar, en contra la voluntat europeista d’Escòcia.

Les últimes enquestes publicades a Escòcia per l’empresa Yougov mostren que només un 30% dels escocesos aposten per marxar de la UE. Tot i que el nombre de ciutadans que volen que Brussel·les tingui menys poder és força més elevat, són minoritaris els antieuropeistes. De fet, només cal mirar el mapa de l'enquesta per veure que Escòcia votaria clarament diferent que la resta de Gran Bretanya.

Per aquest motiu, si finalment el conjunt del Regne Unit decidís sortir del grup dels vint-i-vuit, els escocesos podrien reclamar un segon referèndum. Així ho ha confirmat diverses vegades l’actual primera ministra escocesa, i qui molt probablement revalidarà victòria al capdavant de l’SNP, Nicola Sturgeon, que ho ha qualificat de “quasi segur”.

Aquesta és la primera vegada que els nacionalistes de l’SNP no porten en el seu programa electoral un punt específic sobre la celebració d’un referèndum. Des de l’any 1999, moment en què es van celebrar les primeres eleccions al nou Parlament Escocès, aquest partit l'havia promès, amb un calendari ben definit, en cada contesa electoral.

El que sí que deixen clar al programa és que si arriben al Parlament, treballaran dur "per convèncer una majoria de la gent escocesa del fet que ser un país independent és la millor opció per al nostre país”. “Escoltarem les preocupacions d’aquells que va dir ‘no’ l’any 2014”, afegeixen. De fet, la primera ministra escocesa va assegurar ja al març que si el seu partit guanya, començaran una campanya per convèncer la majoria dels escocesos aquest mateix estiu. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat