Escòcia serà el primer país del món en distribuir productes d'higiene femenina, com els tampons i compreses, de manera gratuïta. La mesura ha estat aprovada amb 112 vots a favor al Parlament. No hi ha hagut cap vot en contra i només s'ha registrat una abstenció. D'aquesta manera, tampons i compreses per valor de 24 milions de lliures anuals seran distribuïdes en centres de salut, farmàcies i altres llocs públics, segons recullen diversos mitjans internacionals com la Deutsche Welle o la BBC. 

"És un moment important per normalitzar la regla a Escòcia i enviar un senyal a la gent del país sobre com de seriós es pren el govern la igualtat de gènere", explicava la defensora de a proposta de llei i diputada Monica Lennon, durant el debat. 

Al 2018, Escòcia va ser la primera regió del món en distribuir productes sanitaris gratuïts en escoles, instituts i universitats. Es tracta de mesures que intenten facilitar l'accés a persones amb pocs recursos a productes sanitaris bàsics per a la vida quotidiana. ​

Al Regne Unit, aquests productes tenen un IVA del 5%. L'exprimer ministre David Cameron va prometre eliminar l'impost l'any 2016. A Espanya la situació és encara més greu. Els productes d'higiene femenina tenen un IVA del 10%.