L'escó clau de Geòrgia en el Senat dels EUA es decidirà finalment en segona volta, després que cap candidat hagi assolit el 50% dels vots. Diem que és un escó clau perquè el resultat de les eleccions de mig mandat en els estats de Geòrgia, Nevada i Arizona determinarà si els demòcrates conserven la majoria del Senat o si els republicans fan seu el control de la cambra, cosa que dificultaria molt les coses al president Joe Biden. Amb la tendència actual, Nevada serà vermella republicana i Arizona serà blau demòcrata. És per això que la segona volta de Geòrgia serà decisiva. L'escó es posarà en joc de nou el pròxim 6 de desembre, d'aquí a un mes.

❓❔ Què són les eleccions de mig mandat dels EUA 2022 i per a què serveixen?

No és la primera vegada que Geòrgia deixa en suspens als Estats Units. Fa dos anys, Biden va guanyar per la mínima a Donald Trump en aquest estat del sud. De fet, aquesta derrota va ser un dels arguments que l'expresident republicà va fer servir per denunciar un suposat frau electoral i forçar un recompte. A més, l'escó del Senat també es va haver de definir en una segona volta aquell any. Finalment, se'l van quedar els demòcrates.

Candidat democrata Georgia Raphael Warnock / EFE
El candidat demòcrata per Geòrgia al Senat, Raphael Warnock / Efe

Els candidats per Geòrgia al Senat

L'aspirant demòcrata, Raphael Warnock, i el republicà, Herschel Walker, han quedat pràcticament empatats amb prop del 49% dels vots. El 2% restant ha estat per a un tercer candidat, el llibertari Chase Oliver. Warnock aspira a la reelecció i ha dit als seus seguidors que té "bones sensacions", alhora que ha aprofitat la seva condició de reverend baptista per demanar "mantenir la fe". En canvi, Walker és deixeble de Trump i antiga estrella de futbol americà que ha fet campanya contra l'avortament — malgrat que les seves dues dones l'acusen d'haver finançat la seva interrupció de l'embaràs. "No he vingut aquí a perdre", ha exclamat als seus fidels.

Candidat republica Georgia Herschel Walker / EFE
El candidat republicà per Geòrgia al Senat, Herschel Walker / Efe

D'altra banda, el control del Congrés dels Estats Units continua pendent. Han estat unes eleccions ajustades en les quals els demòcrates han aconseguit frenar l'onada republicana que preveien les enquestes, fins al punt que diversos candidats extremistes beneïts per Trump han patit una gran derrota. Això últim no ha estat així a Geòrgia: el governador republicà Brian Kemp ha assolit la reelecció amb comoditat davant la demòcrata Stacey Abrams. Kemp és conegut per haver-se distanciat de Trump, després d'haver rebutjat les acusacions de frau electoral a l'estat. Per la seva banda, Abrams és una reconeguda activista pels drets dels afroamericans.