La mort d'un jove israelià de 14 anys, que va desaparèixer aquest divendres quan va sortir en un assentament il·legal a Cisjordània per pasturar, ha generat una onada de violència dels colons israelians contra diverses poblacions del territori. De moment, els incidents han deixat un palestí mort i almenys 40 ferits, mentre que l'exèrcit israelià i el servei d'Intel·ligència Interior Shin Bet han informat aquest dissabte que han trobat el cos del jove "assassinat en un atac terrorista".

El noi israelià, Binyamin Achimair, va sortir a pasturar durant el matí de divendres des d'una granja propera a la zona de Malachei Ha'Shalom, un outpost, és a dir, un assentament il·legal d'israelians en territori palestí. Després de diverses hores de no localitzar-lo, grups de colons israelians van començar una cerca, assaltant localitats de Cisjordània amb dues incursions que van desencadenar una nova onada de violència al territori, causant la mort d'un palestí. Els altercats han continuat aquest dissabte, amb sis nous ferits, un d'ells en estat crític.

Segons ha explicat el cap del consell local d'una de les viles d'aquesta zona de Cisjordània a la CNN, prop d'un miler de colons van envoltar diverses poblacions, mentre que 500 van accedir-hi per cremar habitatges i vehicles, generant escenes de caos. Així mateix, ha denunciat que les forces de l'exèrcit israelià, presents en aquest territori, no van actuar en cap moment per frenar les situacions de violència, deixant que els colons actuessin lliurement.

Per la seva part, el primer ministre Benjamin Netanyahu ha donat les condolences a la família del jove israelià mort. "Atraparem els assassins i a tots aquells que els van ajudar, com ho fem amb qualsevol que faci mal als ciutadans de l'Estat d'Israel", assegura un comunicat emès per l'oficina del mandatari. A la vegada, ha fet una crida pública als colons israelians de la zona per tal que deixin treballar a les forces de seguretat "sense interferir perquè puguin ocupar-se quan abans dels abominables assassins i els seus ajudants".

Per contra, un dels responsables de Hamàs, Abdelrraman Shadid, ha demanat una "mobilització popular" per "posar fi als frenètics atacs dels colons". "Són atacs sistemàtics, tenen múltiples objectius i es duen a terme amb cobertura militar i política del govern d'ocupació", ha afirmat en un comunicat que recull el portal Falastin. "Si aquest enfrontament no troba resistència, podrien produir-se massacres generalitzades entre els ciutadans", ha afegit.

Des de l'inici de l'escalada de violència el 7 d'octubre, s'han registrat enfrontaments més enllà de la Franja de Gaza. És el cas de Cisjordània, on han mort almenys 9 palestins a mans de colons i 3 més en altercats amb forces israelians. De fet, segons l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) s'han registrat més de 700 incidents violents a Cisjordània i Jerusalem Est.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!