El Parlament de Turquia ha aprovat aquest divendres la convocatòria d'eleccions presidencials i parlamentàries anticipades per al proper 24 de juny, gairebé un any i mig abans de la data regular prevista, tal com demanava el president turc, Recep Tayyip Erdogan.

La proposta va ser acceptada amb 386 vots a l'hemicicle, de 550 escons (70,2%), segons informa l'agència de notícies turca Anadolu. El total de vots supera la suma dels diputats del governamental Partit Justícia i Desenvolupament (AKP) i del seu aliat, el dretà Partit d'Acció Nacionalista (MHP), pel que es dedueix que també ha votat a favor part del socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), assenyala el diari Hürriyet. Els diputats de l'esquerrà Partit Democràtic dels Pobles (HDP), per la seva part, van abandonar l'assemblea abans de la votació.

L'oposició havia vaticinat des de fa temps que Erdogan intentaria avançar les eleccions, la qual cosa explicava la seva intensa campanya d'aparicions públiques a totes les províncies del país, animant els seus seguidors a preparar-se per a les eleccions el novembre de 2019, el final de la legislatura actual. Tanmateix, el govern turc havia negat amb fermesa qualsevol intenció de comicis anticipats, fins dimarts passat, quan el MHP va proposar de passar-los al proper agost, un suggeriment modificat per Erdogan, que dimecres va anunciar la data del 24 de juny, ara ratificada pel Parlament.

L'anunci ha agafat el CHP, el principal partit de l'oposició, amb el peu canviat, ja que no tenen encara un candidat presidencial determinat. També està en debat si l'acabat de fundar partit IYI, una escissió del MHP, podrà presentar-se conforme als terminis vigents.

Concloses les eleccions, entrarà en vigor plenament el sistema presidencialista aprovat en referèndum l'abril de l'any passat, pel que s'abolirà la figura del primer ministre i tot el poder es concentrarà en mans del president.