Reacció sorprenent de l'alcalde de Florència, Dario Nardella, quan dos activistes mediambientals van decidir llançar pintura taronja sobre la façana del Palazzo Vecchio, un dels edificis més emblemàtics de la capital de la Toscana. L'alcalde es va enfrontar aquest divendres als dos joves, un noi i una noia, que es van posar davant de l'edifici, símbol arquitectònic i amb més de vuit segles d'antiguitat, i van tirar la pintura contra els murs, a l'esquena de la còpia de l'escultura del David de Miguel Ángel. L'acció de protesta liderada per dos activistes del grup Última Generació va ser parada pels policies municipals a l'instant i també pel mateix Dario Nardella, que just es trobava a escassos metres gravant un vídeo institucional. L'alcalde va apartar a un dels protestants al crit de: "Què collons estàs fent?

En un vídeo que ha circulat per la xarxa com la pólvora es veu com Nardella deixa el seu discurs i va corrent cap a un dels activistes que estava pintant la façana del Palazzo Vecchio, situat al costat de l'ajuntament, i l'empeny mentre li recrimina l'actuació. 

Un d'ells, ja reduït per la policia, va explicar que la seva acció era per "sancionar un edifici que és símbol del poder", mentre era increpat pels vianants. Un jove li va retreure a crits que "no anaven a canviar el món" amb aquestes iniciatives. Segons ell, era una manera de protestar contra la falta de mesures adoptades contra el canvi climàtic pel govern d'Itàlia. Finalment, ambdós joves van ser reduïts i arrestats per la policia i portats a la força cap a comissaria, perquè es negaven a caminar.

Neteja del Palazzo Vecchio

La neteja de la façana de l'edifici ha començat immediatament després de l'acció. El mateix alcalde de Florència va ajudar amb un raspall i una màquina de pressió d'aigua, fins i tot pujat sobre una bastida. Nardella, acompanyat de veïns i turistes va arrencar la neteja. "L'atac a l'art, la cultura i la bellesa, que es mostren impotents davant la violència i que s'aixequen pel bé de la humanitat, mai poden justificar la lluita per una causa, ni tan sols la més acceptable", va escriure més tard Nardella en el seu compte de Twitter.

El Palazzo Vecchio, l'edifici més emblemàtic de Florència

El Palazzo Vecchio es troba a la plaça de la Senyoria, a Florència, Itàlia. I actualment alberga oficines de l'Ajuntament de la ciutat, tot i que les sales principals estan obertes al públic com a museu on poden veure's murals i quadres d'artistes cèlebres de l'escola florentina com Domenico Ghirlandaio, Bronzino i Giorgio Vasari, entre altres. Els interiors del Palazzo tenen una increïble acumulació d'art, tant per la decoració de parets i sostres, com pels múltiples quadres, escultures, mobles i altres estris que decoren les sales. Malgrat que, la cambra més important, el Salone dei Cinquecento, té una longitud de 52 metres i 23 metres d'ample. Va ser construïda en 1494 per Simone del Pollaiolo, per ordre de Savonarola qui, reemplaçant els Medici després de l'exili del líder espiritual de la República, volia una seu per al Gran Consell format per 500 membres.