Tot el Regne Unit està pendent de les eleccions primàries del partit conservador britànic, ja que aquestes no només escolliran el nou líder dels tories després de la desfeta de Boris Johnson, que tot i que va sobreviure a una moció interna va acabar dimitint després que bona part dels càrrecs més importants del seu govern renunciessin, sinó també al proper primer ministre del país, una funció que a hores d'ara encara assumeix el polèmic Johnson. Totes les enquestes assenyalen a Liz Truss, nascuda a Oxford i fins ara Secretaria d'Estat per a les Relacions Exteriors, com a guanyadora d'aquestes eleccions per davant de l'altre candidat, Rishi Sunak, de Southhampton i canceller d'Hisenda del govern Johnson. Amb tot, encara haurem d'esperar per conèixer els resultats de les primàries. Aquestes s'han endarrerit davant d'un avís del Centre Nacional de Seguretat Cibernètica del Regne Unit, que advertia d'un possible frau, segons The Telegraph. 

Nou primer ministre el 5 de setembre 

De fet, a hores d'ara els conservadors ja haurien d'haver començat a rebre les paperetes de vot electrònic, més de 160.000 en total, però ni tan sols s'han començat a enviar. La data fixada pel partit és el dijous 11 d'agost. "La seva papereta ja està en camí, però us arribarà una mica més tard del que vam dir al principi. Si us plau, no es preocupi. Aquest fet es deu al fet que ens hem pres el temps necessari per afegir més seguretat al nostre procés de votació, i ens hem endarrerit una mica", han explicat als militants. 

Segons el pla inicial, la votació havia de començar aquest dilluns, 1 d'agost, quan s'enviaven les primeres paperetes a través dels correus electrònics. Amb tot, la resta de terminis es mantenen i es podrà votar, si no hi ha cap novetat fins al proper 2 de setembre. El recompte de vots finalitzarà el 5 de setembre i amb ell es resoldrà qui, si Truss o Sunak, es convertirà en el nou líder conservador i, per tant, en el nou habitant del número 10 de Downing Street, desallotjant a Johnson. 

Admiradora de Margaret Tatcher

Ara per ara, totes les enquestes assenyalen a Truss, més popular que no pas el seu company de govern, per què? Segons explica el diari El País, els sondejos assenyalen que l'exministre d'Economia és més conegut entre la població general, era una de les cares més visibles de l'anterior govern, però la seva companya genera més confiança, simpatia i té un contacte més estret amb el conjunt de la ciutadania. Truss porta al govern des del 2010, quan els conservadors van tornar a manar després d'anys de victòries laboristes, i ha estat ministra tant amb David Cameron, Theresa May i Boris Johnson, però ella es vol emmirallar més en Margaret Tatcher, a qui admira. De moment, ja ha advertit que si finalment es converteix en la nova primera ministra, el promès referèndum sobre la independència no se celebrarà.