Westminster és un polvorí. Les darreres jornades al parlament del Regne Unit han posat en evidència la fragilitat del Partit Conservador i el Govern britànic, en una espiral de retrets, punyalades per l'esquena, cartes de dimissió, rebel·lions en votacions parlamentàries i fins i tot enfrontaments físiques que s'estan investigant. Encara que de moment tot són especulacions, els mitjans locals asseguren que té els dies comptats. La majoria d'analistes coincideixen que, a tot estirar, Truss es podria mantenir al capdavant de l'Executiu fins al 31 d'octubre, el temps just i necessari perquè el nou ministre de finances agafi les regnes dels pressupostos i capgiri les polítiques de la premier per fer front a una de les pitjors crisis del cost de vida que el país ha viscut mai. Amb tot, la primera ministra podria no celebrar Halloween a Downing Street. I és que, a cada hora que passa, incrementa la pressió dels seus i de l'oposició perquè deixi el càrrec. Malgrat el malestar generalitzat, de moment no sembla que els conservadors tinguin un pla per fer fora Truss i reemplaçar-la, però el comitè que controla el govern del partit s'ha reunit aquest dijous per analitzar la situació. Segons The Times, el president del comitè ja hauria rebut 54 cartes dels diputats demanant la dimissió de la dirigent.

Liz Truss, contra les cordes

El Regne Unit s'ha instal·lat en una crisi de govern permanent d'ençà de l'eixida de l'ex-primer ministre Boris Johnson, que en aquest moment es troba de vacances al Carib. Desenes de diputats conservadors, alguns veterans i que havien donat suport a Truss, no s'han mossegat la llengua a l'hora d'opinar sobre la desfeta del seu partit i exigir el cap de la líder. Amb la reputació arran de terra, és difícil d'imaginar com se'n podria sortir, i alguns membres del Partit Conservador li donen "12 hores per revertir la situació". L'incident més sonat de les darreres hores ha estat una suposat enfrontament física desfermada a les portes d'una votació a la cambra dels comuns, en la qual uns 40 diputats conservadors s'han rebel·lat contra el govern, i se l'haurien pres com una qüestió de confiança a la dirigent. Ara, dotzenes de parlamentaris s'enfronten les conseqüències d'aquesta acció, que podrien ascendir a l'expulsió.

Els tories arriben a les mans

D'acord amb el testimoni del diputat laborista Chris Bryant, alguns membres del Partit Conservador van ser "empentats" i "assetjats" als passadissos mentre esperaven per votar. En declaracions per Sky News, el diputat ha descrit l'escena caòtica: "Hi havia un grup de diputats conservadors que no estaven del tot segurs sobre si se'ls permetia votar a favor de la moció del Partit Laborista a conseqüència del que s'havia dit a la Cambra sobre si era un vot lliure o un vot de confiança. Hi havia un grup –inclosos diversos ministres del gabinet– que bàsicament els cridaven. Com a mínim un membre va ser estirat físicament per la porta", ha assegurat. Per la seva banda, el president de la Cambra dels Comuns, Lindsay Hoyle, ha anunciat l'obertura d'una investigació per esclarir els fets. Vegeu la tensió al parlament britànic: