Emmanuel Macron ha anunciat que França reconeixerà l'estat de Palestina, en una carta d'aquest dijous al president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas. "Fidel al seu compromís històric amb una pau justa i duradora al Pròxim Orient, he decidit que França reconegui l'estat de Palestina", ha comunicat mitjançant les xarxes socials, on ha compartit la missiva adreçada al dirigent palestí. Així, el president francès ha avançat que oficialitzarà el reconeixement a l'Assemblea General de les Nacions Unides el setembre.

A la carta, Macron ha apostat per "finalment construir l'estat de Palestina, assegurar la seva viabilitat i permetre que, acceptant la seva desmilitarització i reconeixent plenament Israel, participi en la seguretat de tots al Pròxim Orient". "No hi ha alternativa", ha assegurat el president, que vol que el reconeixement serveixi per "aportar una contribució decisiva a la pau al Pròxim Orient" i mobilitzar "tots els socis internacionals que hi volen participar". I ha afegit que "és necessari garantir la desmilitarització de Hamàs" per poder "assegurar i reconstruir Gaza".

"Els francesos volen la pau al Pròxim Orient. Ens correspon a nosaltres, els francesos, juntament amb els israelians, els palestins i els nostres socis europeus i internacionals, demostrar que és possible", ha dit. Ara, "la urgència" és que s'aturi la guerra a Gaza i que la població civil sigui atesa en un moment que els gazians agonitzen de gana. El president ha conclòs que el seu país estarà "especialment pendent" del compliment de l'alto el foc a Gaza i "de l'alliberament dels ostatges que encara té Hamàs".

França se suma així a altres països occidentals que recentment han pres aquesta decisió, com Espanya, Noruega, Irlanda i Eslovènia. De fet, la Unió Europea comptarà amb tretze països que han reconegut Palestina com a Estat. En total, hi ha 148 Estats que ja reconeixen Palestina (tres quarts dels membres de l'ONU). El novembre del 2023, Macron ja s'havia obert a reconèixer l'estat palestí.

Primeres crítiques des d'Israel

L'anunci de Macron s'ha produït pocs dies abans de la conferència que començarà dilluns vinent a Nova York per promoure la solució de dos estats al conflicte del Pròxim Orient, i sota la presidència conjunta de França i de l'Aràbia Saudita. Cal recordar que a l'estat francès hi viu la major comunitat jueva i musulmana d'Europa.

Les primeres reaccions des d'Israel han arribat poc després de l'anunci. El viceprimer ministre israelià i titular de Justícia, Yariv Levin, ha titllat la decisió de Macron com "una taca a la història francesa" i "una ajuda directa al terrorisme". "La terra d'Israel pertany al poble d'Israel, i ni tan sols la declaració del president Macron podrà canviar això", ha expressat Levin, que ha assegurat que "és hora" d'aplicar la sobirania israeliana sobre la Cisjordània ocupada, com a "resposta de justícia històrica a la vergonyosa decisió del president francès. Amb aquestes declaracions, el viceprimer ministre ha fet referència a l'aprovació aquest dimecres per part de la Knesset o parlament israelià d'una moció simbòlica i sense efectes legals a favor de l'annexió de Cisjordània —el territori palestí que Israel ja ocupa il·legalment segons el dret internacional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!