França també s'ha obert a reconèixer l'estat palestí, però només dins d'un procés de negociació. Així ho ha manifestat aquest dimecres la portaveu del Ministeri d'Exteriors, preguntada sobre la posició expressada per Pedro Sánchez divendres passat de reconèixer unilateralment Palestina si la comunitat internacional no ho acorda —que va obrir una crisi diplomàtica amb Israel—. La diferència entre cas espanyol i el francès és que els francesos han volgut matisar: "El que ens importa és rellançar una lògica de negociació i, per descomptat, un reconeixement de Palestina no podria fer-se més que en aquest marc".

És a dir, que França considera que "l'única solució viable" al conflicte a l'Orient Mitjà és una solució de dos Estats que puguin viure junts i en pau. La portaveu ha subratllat que la voluntat francesa de "contribuir a una perspectiva política" passa per aquesta solució, que "ha de ser un horitzó polític d'aquesta crisi". Així, ha recordat que França ha defensat històricament l'existència de dos Estats perquè l'aspiració dels palestins a disposar d'un estat independent és legítima, com legítima és també l'aspiració israeliana a viure en pau i seguretat. I és aquí on ha manifestat que l'importat ara és "rellançar una lògica de negociació" i que "un reconeixement de Palestina no podria fer-se més que en aquest marc".

Els tres pilars de l'estratègia francesa

La portaveu s'ha referit a la mobilització del seu país en aquesta crisi amb una estratègia que es basa en tres pilars: l'humanitari, el de seguretat i el polític. Pel que fa al pilar humanitari, es tracta de prolongar l'acord de la treva per permetre l'alliberament de tots els ostatges i facilitar l'entrada d'ajuda per a la població palestina a Gaza, amb l'esperança que això pugui conduir a un cessament del foc. En el cas del de seguretat, es treballa dins de la Unió Europea per lluitar contra el finançament i la propaganda dels grups terroristes —que inclou reforçar el dispositiu de sancions contra Hamàs i els seus dirigents—.

D'altra banda, França ha demanat a Israel que posi fi als atacs dels colons contra la població palestina de Cisjordània, que castigui als colons responsables de la violència i ha amenaçat que no exclou "cap opció", inclosa la d'un sistema de sancions europees. També ha condemnat la nova partida de 100 milions d'euros aprovada pel govern israelià per continuar amb la construcció de colònies a Cisjordània perquè "la colonització soscava la solució de dos estats".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!