Un tremend embolic d'espies s'ha viscut a Berlín, com si es tractés d'una sèrie de Lior Raz. Però en aquest cas no ha estat ficció sinó realitat. La policia alemanya ha detingut un empleat de l'ambaixada britànica, acusat de passar documents a espies russos a canvi de diners en efectiu.

La Fiscalia Federal alemanya, que allà és qui informa dels casos, ha donat els detalls. El detingut és un britànic a qui anomenen David S. I va ser arrestat dimarts a Potsdam, als afores de Berlín. La policia va escorcollar la seva casa i el seu lloc de feina a l'ambaixada.

"En almenys una ocasió David S. ha enviat els documents que havia obtingut en el transcurs de les seves activitats professionals, a un representant d'un servei d'intel·ligència rus", afirma el comunicat de la Fiscalia. "A canvi de proporcionar informació, l'acusat ha rebut una quantitat de diners en efectiu, amb una quantitat que de moment es desconeix", afegeix.

La Fiscalia alemanya sospita que el detingut va treballar amb l'"agència d'intel·ligència estrangera" com a mínim des de novembre del 2020. La seva detenció és el resultat d'una investigació conjunta de les autoritats alemanyes i britàniques, segons informa Politico.

Un portaveu del govern britànic s'ha mostrat molt lacònic respecte el que ha passat: "Un individu que va ser contractat per treballar per al govern va ser arrestat ahir per les autoritats alemanyes. No convindria fer-ne més comentaris, perquè hi ha una investigació policial en curs”, ha assenyalat.

No és el primer cop

Aquest no és el primer cop que apareixen notícies sobre espionatge a l'ambaixada britànica, però no era a favor de Rússia. El 2013, The Independent va publicar que l'ambaixada espiava el govern alemany i la cancellera Angela Merkel. Els britànics tenien suposadament un centre d'escoltes situat a l'ambaixada, molt a prop del Bundestag (el Parlament alemany) i de les oficines de la cancellera, segons filtracions de l'exanalista de la CIA Edward Snowden i de fotografies aèries.

Arran de la polèmica, el llavors ministre d'Afers Estrangers alemany, Guido Westerwelle, va cridar a consultes l'ambaixador del Regne Unit, Simon McDonald, perquè li aclarís l'afer, mentre el portaveu de l'aleshores primer ministre, David Cameron, rebutjava fer valoracions sobre el tema: “No fem comentaris sobre qüestions d'espionatge”, va dir.

Berlín va ser la ciutat europea amb més espies durant la Guerra Freda, donat que la capital va quedar partida entre el bloc soviètic i l'occidental. Avui dia tot i la reunificació alemanya i la caiguda del comunisme soviètic a principis dels anys 90, encara queden rèpliques d'aquella situació, 30 anys després.

A la fotografia principal, una escena d'El pont dels espies, d'Steven Spielberg