Polònia celebra eleccions parlamentàries aquest diumenge 15 d'octubre. Tot just dues setmanes després de la manifestació multitudinària que hi va haver el passat dia 1 d'octubre que va omplir els carrers. La manifestació carregava contra l'actual govern. Jaroslaw Kaczynski, el líder ultraconservador del partit Llei i Justícia (PiS), al poder des de fa vuit anys, havia qualificat de "suicida" la proposta de la reforma migratòria de la Comissió Europea. El PiS de Kaczynski i també del president del país, Andrzej Duda, han centrat la seva campanya allà on es veuen forts, és a dir, en bloquejar el pla migratori i tot el que tingui a veure amb la migració. En aquest sentit, qui podria tenir la clau a aquestes eleccions podria ser el vot femení. L'extrema dreta va pujant sense fer massa soroll, però cada vegada amb més presència. Hi ha moltes expectatives amb Donald Tusk, líder de la Plataforma Cívica i expresident del Consell Europeu, però les enquestes el situen encara lluny. Amb un 34,6%, el conservador Llei i Justícia, que governa el país des del 2015 en coalició amb altres formacions de dretes, manté, segons aquesta enquesta, la diferència respecte al seu principal oponent, la Plataforma Cívica de Tusk, a la que diuen recolzar el 27,9% dels enquestats.

En aquest context, què es pot esperar? Es fa difícil fer prediccions, però "governar amb majoria absoluta seria difícil". Així ho destaca Moisés Ruiz, expert en Lideratge Polític i Comunicació de la Universitat Europea, en conversa amb ElNacional.cat. "A Espanya, el vot femení va ser clau, i en aquestes eleccions a Polònia també ho serà. Podria ser més proper al centre progressista. I precisament aquí podria trobar-se la variació i aproximació de la Plataforma Cívica i Llei i Justícia". 

El problema migratori i el creixement de l'extrema dreta

Ara bé, l'expert també alerta de la pujada de l'extrema dreta. "Està pujant molt. Tenen molts seguidors a les xarxes socials, especialment a Twitter. Segons les enquestes ja tenen un 11%, a les últimes van aconseguir un 6%. Això vol dir que obtindria l'acceptació social. Després hi ha partits d'esquerres, més minoritaris, caldrà veure com es conformen les condicions". 

Ruiz destaca que l'actual govern sap molt bé que el tema migratori juga a favor seu. "Llei i Justícia l'ha fet servir per decantar el vot. Sempre apareix en campanya. La guerra d'Ucraïna penso que també tindrà la seva incidència. La població polonesa no dona suport a Putin, tot el contrari. I és que hi ha molts interrogants que poden decantar la balança". En aquest context, el professor constata que pot ser aquí on hi hagi una coalició entre Plataforma Cívica i Llei i Justícia. Malgrat la baixada del partit del govern, continua liderant les enquestes. 

Polònia està descontenta amb el govern actual?

La població polonesa està descontenta amb l'actual govern del país, especialment en temes socials. Ruiz constata que precisament per aquest motiu creu que el vot femení serà tan important. "El tema social no l'està portant bé, hi ha anomalies entre la població que té més connexió amb Europa. El vot europeu a les ciutats és més important, però, és clar, en territoris de l'interior, on no arriba la massa industrial costa més i el missatge de l'actual govern té més impacte. El vot femení serà clau".

"Polònia ha entrat a la UE, però la UE no ha entrat tant a Polònia, quan es fa l'ampliació molt bé, però aquests països han d'acceptar el que proposa Europa. Polònia no mira cap al sud sinó cap al nord i per això senten desafecció de tot el que pugui venir del sud. Això juga a favor del govern actual i també de l'extrema dreta, que està tenint molts suports entre els joves", insisteix Ruiz.

Per ara, però, no preocupa que creixi el sentiment de voler abandonar la UE. Si bé és cert que té cada vegada més adeptes, especialment, tal com constata l'expert, entre votant de l'extrema dreta. En aquest sentit, destaca que fins i tot a Finlàndia aquest sentiment està creixent. Tot i això, insisteix que "la població polonesa és una població a la que no li agrada entrar en aventures, és una població que té memòria i això frena, per ara, el sentiment antieuropeu". 

 

Imatge principal: Donald Tusk, líder de la Plataforma Cívica i expresident del Consell Europeu, en un míting / Efe