El Partit Conservador britànic es va imposar en les eleccions municipals parcials de dijous al Regne Unit a costa del retrocés dels laboristes i la pràctica aniquilació de l'euròfob UKIP, segons els resultats donats a conèixer aquest divendres.

Els 'tories' de la primera ministra en funcions, Theresa May, han registrat avenços al seu feu d'Anglaterra però també a les més difícils d'Escòcia i Gal·les, la qual cosa els encamina cap a una folgada victòria a les eleccions generals del proper 8 de juny.

May va dir que no donava "res per fet" i que farà campanya "pel sufragi dels britànics" de cara als comicis legislatius, en els quals les projeccions de vot li donen àmplia majoria amb un 38 % del suport, davant el 27 % dels laboristes, un 18 % dels liberaldemòcrates i el 5 % del UKIP.

Malgrat ser indicatiu, el resultat de dijous no és totalment extrapolable a juny, a causa que aquestes eleccions no van cobrir tot el territori i el cens va ser de 7,2 milions de persones, davant els 45 milions estimats per a les generals. Així, es van disputar 88 municipis -d'un total de 418 que té el país-, dels quals només 34 estaven a Anglaterra i la resta a Escòcia i Gal·les, que van renovar tots els seus consistoris, 32 i 22 respectivament, i no hi va haver eleccions a Irlanda del Nord.

Amb tots els vots escrutats, els conservadors van sumar 11 ajuntaments, fins a un total de 28, i 558 regidors, fins a 1.900, davant la pèrdua dels laboristes de 7 ajuntaments, fins a 9, i 320 regidors, fins a 1.151. Els liberaldemòcrates no van aconseguir els avenços esperats en perdre 37 regidors i quedar-se en 441, mentre que el UKIP gairebé desapareix del mapa polític en cedir 114 regidors conservant-ne només un, per a benefici dels conservadors.

Domini del SNP a Escòcia

L'independentista Partit Nacionalista Escocès (SNP) va mantenir el seu domini a Escòcia, amb 31 regidors més fins a 431, malgrat el fort avenç dels "tories" a la regió, on van ser la segona força més votada, en detriment dels laboristes. El SNP va perdre el seu únic consistori però es va imposar amb majoria simple en el de Glasgow, que ha estat sota control laborista durant quatre dècades.

A Gal·les, el laborisme va resistir com a principal força regional però va cedir terreny als conservadors i als nacionalistes de Plaid Cymru. Els "tories" també es van fer amb quatre de les sis alcaldies creats recentment per gestionar les àrees metropolitanes d'importants ciutats. Així, hi haurà un alcalde conservador a Cambridgeshire & Peterborough, Tees Valley, West Midlands i West of England, mentre que, per a alleujament dels militants, els laboristes van guanyar Liverpool City i Greater Manchester.

Derrota de Corbyn

El líder del Partit Laborista, el socialdemòcrata Jeremy Corbyn, ha reconegut que afronta "un desafiament de proporcions històriques" per guanyar les eleccions generals, si bé va confiar a millorar els resultats per a la seva formació. "Els resultats van ser de tot tipus. Vam perdre alguns llocs de regidor però també hem reduït la distància amb els conservadors", ha afirmat.

El líder del UKIP, Paul Nuttall, ha declarat que perdre vots en favor dels conservadors és un preu que el partit, fundat el 1993 per aconseguir la sortida de la Unió Europea (UE), "està disposat a pagar" perquè es materialitzi el Brexit. Tanmateix, el principal patrocinador econòmic del partit, Arron Banks, va dir que aquest "està acabat com a força política" i va advertir que l'actual cúpula necessita "una bala estratègica al clatell".

L'exministre liberaldemòcrata Vince Cable ha opinat per la seva part que la seva formació, de la qual s'esperaven millors resultats, està "en posició neutra", però podria aconseguir avenços en les generals, quan es presentarà com el partit anti-Brexit.

Superades les eleccions municipals, els partits britànics reprendran demà la campanya per a les legislatives de juny, en les quals May aspira a ampliar la seva majoria absoluta en el Parlament, a fi de consolidar el seu lideratge de cara a les negociacions del Brexit i la pròxima legislatura.