Irlanda del Nord anirà a eleccions anticipades el pròxim 2 de març, després de la dimissió del viceministre principal d'Irlanda del Nord i dirigent del Sinn Féin, Martin McGuinness. Aquesta marxa venia, però, motivada per una crisi de govern provocada per un escàndol de corrupció en un polèmic pla d'energia.

Així ho ha anunciat el delegat dels governs britànic a Irlanda del Nord, James Brokenshire, que ha anunciat la convocatòria d'eleccions pel pròxim 2 de març i la dissolució de la cambra legislativa pel pròxim 26 de gener. McGuinness va dimitir el passat 9 de gener en protesta per la decisió de la ministra principal, Arlene Foster, qui es va negar a apartar-se del càrrec mentre durava la investigació sobre un polèmic programa energètic.

Un cop passats els set dies de termini que tenia el Sin Féin per proposar un nou candidat, que acabava avui a les cinc de la tarda, s'han convocat les eleccions automàticament. Amb la dimissió de McGuinness, i sense substitut, la primera ministra perd també el seu poder. Això s'explica amb els Acords de Divendres Sant, que estableixen que el govern no pot funcionar si el seu ministre principal o el seu adjunt -el viceministre- dimiteixen, ja que tenen el mateix estatus.

Les noves eleccions podrien fer perdre vots als unionistes del DUP, que anirien a parar al més radical Partit Unionista de l'Ulster (UUP). Això, deixaria en millor posició al Sinn Féin, que podria convertir-se per primera vegada després dels acords de pau en un dels principals partit. De fet, podria ser que el seu cap de llista es col·loqués al capdavant del Govern nord-irlandès. Això sí, sempre després d'un llarg i complex procés de negociació, al que ja estan acostumats a Belfast.