La coalició de la dreta ha mostrat tot el seu múscul aquest dijous en un acte polític inèdit a les acaballes de les eleccions d'Itàlia 2022. Uns comicis en els quals, segons apunten tots els sondejos del país, s'imposaria el bloc de les dretes format pels Germans d'Itàlia, de Giorgia Meloni, la Lliga, de Matteo Salvini, i Força Itàlia, de Silvio Berlusconi. Precisament, els tres teòrics candidats a formar govern s'han reunit en un míting conjunt a la capital italiana. Amb una legislatura, el partit de la ultradretana Giorgia Meloni ha passat de ser residual a tenir a tocar la presidència del govern italià. Davant d'aquest fet, era palesa l'eufòria entre els concentrats a la Piazza del Popolo, que es manifestaven amb lemes com 'És temps de pàtria'.

Eleccions d'Itàlia 2022: qui és qui dels principals candidats

Amb una hora de retard, han sortit a l'escenari la neofeixista Meloni, acompanyada dels seus socis de coalició, l'exministre xenòfob Matteo Salvini i un Silvio Berlusconi, de 86 anys, a qui se l'ha vist amb problemes per caminar. "Construirem un govern sòlid, cohesionat, amb un fort mandat popular que durarà cinc anys. Li agradi o no a l'esquerra", ha exclamat la que es podria convertir en la primera dona presidenta en la història d'Itàlia. El seu partit va ser l'únic que no va formar part del govern sortint de Mario Draghi i ha estat capaç d'aglutinar el descontentament general de la població per la pandèmia, la guerra i la inflació.

Coalició a la dreta; a l'esquerra, no

El bloc de la dreta sumaria el 45% dels vots, segons les darreres enquestes, i obtindria més del 60% dels escons al Parlament italià. Aquestes xifres són gràcies al nou sistema electoral Rosatellum que afavoreix les grans coalicions. Unes aliances que la dreta sí que ha sabut forjar, mentre que l'esquerra no. "Ens hem unit per representar i defensar la Itàlia de la família i de les empreses", ha manifestat Berlusconi. Per la seva banda, Matteo Salvini ha bramat que ell vol governar "una Itàlia que sigui respectada, que vagi pel món amb el cap ben alt i que no hagi d'acceptar lliçons dels altres".

En una plaça poblada per banderes dels Germans d'Itàlia, superiors en nombre a les de la resta de partits aliats, Meloni ha aconseguit així aplaudiments i càntics d'ànim. Al seu costat l'escoltaven atents els aliats. Tots dos han fet pinya amb Meloni al llarg de la campanya electoral. "Som aquí perquè tenim un gran futur que farem junts", ha dit Berlusconi, que ha defensat la seva aliança amb Salvini i Meloni com a única solució per prendre el poder. “Aquesta és una plaça comuna i unida. Governarem junts per cinc anys”, ha afirmat Salvini.

Allunyar-se del feixisme

El partit Germans d'Itàlia té les seves arrels en el postfeixisme i Brussel·les veu amb preocupació el seu extremisme. Per aquest motiu, tant la seva líder com les bases del partit, s'entossudeixen a repetir una vegada i una altra que són un partit conservador homologable al dels altres països europeus. "Europa pot estar tranquil·la amb nosaltres. És l'esquerra que s'inventa un suposat monstre, però aquest no existeix", assenyalen les Joventuts del partit d'extrema dreta. En aquest escenari, Silvio Berlusconi juga un paper clau. Sap que el seu partit ara és el soci minoritari del bloc, el menys rellevant per treure vots, però que és l'essencial per blanquejar el grup i donar un color d'europeisme i de responsabilitat.