Continua la retòrica bèl·lica d'alts càrrecs europeus, especialment entre els conservadors, arreu d'Europa. Com ja han fet la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von der Leyen, el líder del PP europeu, Manfred Weber, o el comissari Thierry Breton, ara el primer ministre de Polònia i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, adverteix que "estem en una època de preguerra" en la qual Europa ha d'estar preparada per a defensar-se, en referència a un hipotètic enfrontament amb la Rússia de Putin. En una entrevista des de Varsòvia publicada per l'aliança de mitjans europeus Lena, Tusk insta a complir el compromís amb l'OTAN de dedicar el 2% del producte interior brut de cada estat membre a Defensa i advoca per intensificar l'ajuda a Ucraïna. "No havíem viscut una situació així des de 1945. Sé que sona devastador, sobretot per a la gent de la generació més jove, però hem d'acostumar-nos mentalment a una nova era. Estem en una època de preguerra. No exagero. Cada dia és més evident", ha reiterat.

A més, Donald Tusk ha deixat un missatge pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una de les veus a Europa que reclama abaixar tensions i evitar el to bel·licista: "En l'últim Consell Europeu vaig mantenir una interessant discussió amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Ens va demanar que deixéssim d'utilitzar la paraula guerra en les declaracions. Va argumentar que la gent no vol sentir-se amenaçada d'aquesta manera, que a Espanya sona abstracte. Li vaig respondre que en la meva part d'Europa la guerra ja no és una abstracció i que el nostre deure no és discutir, sinó actuar i preparar-nos per a defensar-nos", afegeix.

Suport a Ucraïna per a una guerra llarga i armar Europa

Al seu judici, "la nostra principal tasca ha de ser protegir a Ucraïna de la invasió russa i mantenir el país com un Estat independent" i "pot ser que calgui pensar en la guerra d'Ucraïna a llarg termini". "Volem ajudar a Ucraïna en tot el que puguem. Però en l'últim Consell Europeu vaig defensar que cal remodelar la idea del lliure comerç amb Ucraïna. Crec que vaig convèncer a França, Itàlia i Àustria. Vull un acord just amb Ucraïna sobre aquest tema, vull trobar un denominador comú per als interessos d'Ucraïna, Polònia i tota la UE", agrega després de les protestes d'agricultors al seu país per l'entrada de cereal ucraïnès més barat.

"Tant si Joe Biden com Donald Trump guanyen les pròximes eleccions, és Europa la que ha de fer més en matèria de defensa. No per a aconseguir autonomia militar enfront dels Estats Units, ni per a crear estructures paral·leles enfront de l'OTAN, sinó per a aprofitar millor el nostre potencial", argumenta. "Serem un soci més atractiu per als Estats Units si som més autosuficients en matèria de defensa", apunta. En la seva opinió, "hem de gastar tot el que puguem per a comprar equips i municions per a Ucraïna, perquè estem vivint el moment més crític des del final de la II Guerra Mundial. Si Ucraïna perd, ningú a Europa podrà sentir-se segur".

Sobre migracions: Ni devolucions en calent ni "indefensió"

Sobre migració, considera que el pacte europeu en aquesta matèria "no és una bona resposta". "Cal corregir el dret internacional en aquesta qüestió, encara que sé que avui és gairebé impossible, però la legislació actual es va introduir en una època completament diferent. Ni tan sols em refereixo al fet que l'ONU estimi que 100 milions de persones d'Àsia i Àfrica estan disposades a emigrar a Europa, sinó al fet que els règims autoritaris utilitzin instrumentalment a aquestes persones, ja per si mateix desfavorides, com a part d'una guerra híbrida", observa. "Les devolucions en calent com a mètode són moralment inacceptables, hem de trobar una solució millor, però l'alternativa no pot ser la indefensió", assenyala.

No intervenir en "conflictes interns" com l'amnistia

Preguntat sobre la possibilitat que la Unió Europa intervingui en assumptes com l'amnistia a l'independentisme català, Tusk respon: "Soc conscient que el president Sánchez a vegades recorre a mesures dures per a mantenir-se en el poder". "No és el meu paper animar a Brussel·les a implicar-se més en els conflictes polítics interns. Crec que seria contraproduent. Jo faré costat a Alberto Núñez Feijóo, crec que és un polític proeuropeu, responsable i moderat. Però, per descomptat, fa molts anys que treballo amb el president Sánchez sense conflictes ni problemes", conclou. El mandatari polonès, que ja va ser primer ministre entre 2007 i 2014 i va tornar al poder després de guanyar les eleccions del passat octubre, és una figura clau de l'espai conservador i democristià que va presidir el Consell Europeu i el Partit Popular Europeu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!