Vladímir Putin ha sortit al pas de les declaracions que han estat fent alguns dels líders occidentals sobre la possible amenaça bèl·lica per part del règim rus i les ha qualificat de  “totalment absurdes”, però sí que ha advertit que “si subministren (avions) F-16 a Ucraïna, els abatrem”. El president rus ha fet aquestes manifestacions durant una visita al 344è Centre Estatal de Desplegament i Recapacitació de Personal de Vol del Ministeri de Defensa rus a Torzhok, en la regió de Tver. "Rússia no té intenció d'atacar els països de l'OTAN, ni a Polònia ni als països bàltics ni a la República Txeca. Les seves declaracions sobre la nostra suposada intenció d’atacar Europa després d’Ucraïna són un disparat. Creuen que lliurarem una guerra en contra de l’OTAN?, és delirant", ha dit Putin, si bé ha insistit que "si Occident subministrés avions de combat F-16 a Ucraïna, serien enderrocats per les forces russes".

El president va aprofitar la seva visita als pilots d’una base aèria per fer aquestes manifestacions i subratllar que Rússia no té "intencions agressives contra els països de l'OTAN", especialment els Estats Units. De fet, Putin va reconèixer que la despesa en defensa dels Estats Units és molt superior a la de Rússia (uns 749.000 milions d'euros davant els 72.000 milions del 2022). Però, tot i això, no està disposat a acceptar que els aliats que donen suport a Ucraïna enviïn els seus avions per atacar les forces russes, ni que donin suport logístic. Putin va advertir a les nacions del bloc que si decideixen posar les seves bases al servei de Kíev, aquestes es convertirien en “blancs legítims” atès que “els F-16 tenen la capacitat de portar armes nuclears i ho hem de tenir en compte en organitzar les nostres operacions de combat”.

Una reivindicació de Zelenski

Volodímir Zelenski fa molts mesos que reclama als aliats l’enviament d’avions F-16. Després de moltes negociacions, el president ucraïnès va aconseguir el passat agost que Washington accedís a enviar caces, a l’igual de Bèlgica, Dinamarca, Noruega i els Països Baixos. Els F-16 requereixen un entrenament intensiu dels pilots ucraïnesos, pistes d’alt nivell i hangars reforçats per protegir-los dels bombardejos enemics, i es creu que la majoria de les instal·lacions ucraïneses no compleixen amb aquests requisits, per la qual cosa es necessita l’assistència logística dels països europeus. Per això, Putin adverteix que, "per descomptat, si són utilitzats per aeroports de tercers països, es converteixen en un objectiu legítim per a nosaltres, sense importar on es trobin", va subratllar el cap del Kremlin, que va afegir que, si els països occidentals lliuren F-16 a Ucraïna, “això no canviarà la situació al camp de batalla. I destruirem avions igual que avui destruïm tanques, vehicles blindats i altres equips, inclosos els sistemes de coets de llançament múltiple".

Zelensky F 16 Mette Frederiksen Dinamarca
Zelenski i la primera ministra danesa, Mette Frederiksen, en la cabina d'un F-16 (EFE)

 

 Les declaracions de Putin arriben després que Ucraïna afirmés que els avions arribarien en els pròxims mesos. Zelenski ha subratllat en les darreres hores que  "reforçar la defensa aèria d'Ucraïna i accelerar el lliurament de F-16 a Ucraïna són tasques vitals", després que dimecres es produís un atac aeri rus amb vehicles no tripulats, cinc dels quals, van poder evadir els sistemes defensius ucraïnesos i van causar un mort i 19 persones ferides a Khàrkiv.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!