El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha convocat aquest divendres una cimera extraordinària perquè els líders dels països de la Unió Europea (UE) debatin els pròxims passos en el procés del Brexit, després que el Parlament britànic rebutgés aquest divendres per tercera vegada l'acord de sortida.

"Vist el rebuig de l'acord de sortida en la Cambra dels Comuns, he decidit convocar un Consell Europeu el 10 d'abril", ha escrit Tusk en el seu compte de Twitter.

La Cambra dels Comuns britànica ha rebutjat l'acord de sortida del Regne Unit de la Unió Europea per 286 vots a favor i 344 en contra.

No hi haurà pròrroga fins el 22 de maig

La cimera dels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea tindrà lloc dos dies abans del 12 d'abril, la nova data en la qual el Regne Unit sortirà de la UE sense acord, tret que el Govern britànic presenti abans un pla alternatiu, que forçaria la sol·licitud d'una pròrroga llarga a les negociacions. En aquest escenari, el Regne Unit estaria obligat a participar en les eleccions a l'Eurocambra de maig.

A més, el tercer rebuig de l'acord del "brexit" ha tancat la porta a la possibilitat d'una pròrroga fins al 22 de maig, la primera opció de les concedides pel Consell Europeu la setmana passada, que només s'hagués activat si els diputats britànics haguessin donat avui el seu suport a l'acord.

Una "probable" sortida sense acord

Un portaveu de la Comissió Europea (CE) ha assegurat a Efe que una sortida sense acord el proper 12 d'abril és ara "un escenari probable". "La UE s'ha estat preparant per a això des de desembre de 2017 i està ara totalment llesta per a una retirada sense acord en la mitjanit del 12 d'abril", ha afegit. També ha precisat que l'Executiu comunitari "lamenta" el vot negatiu en la Cambra dels Comuns i que correspon al Regne Unit comunicar a Brussel·les com desitja procedir abans d'aquesta data.

Així també, s'ha mostrat convençut que la UE romandrà unida i que els beneficis del pacte de retirada, inclòs un període de transició, "en cap cas no es replicaran en una marxa sense acord" i ha subratllat que tancar "miniacords" sobre sectors concrets, com podrien ser els drets dels ciutadans, "no és una opció".