El president dels EUA, Donald Trump, no té el dret a bloquejar usuaris del seu compte de Twitter. Així ho ha determinat un tribunal, que considera que es tracta d'una acció "inconstitucional".

La resolució es produeix després que diversos usuaris de Twitter i l'Institut Knight per a la Primera Esmena de la Universitat de Colúmbia (Nova York) presentessin una demanda el juliol de 2017 contra el president Trump per bloquejar-los a Twitter per fer comentaris crítics. Els denunciants argumentaven que el mandatari utilitza el seu compte personal (@realDonaldTrump) per difondre informació oficial del Govern, per la qual cosa els seus missatges haurien de ser accessibles a tot el món|tothom.

Unanimitat

En una decisió unànime d'un tribunal de la Cort d'Apel·lacions del país, el jutge Barrington Parker va apuntar que la seva conclusió es basa en la primera esmena de la Constitució dels EUA, que garanteixen la llibertat d'expressió. "La primera esmena no permet a un funcionari públic que utilitza xarxes socials amb finalitats oficials excloure persones d'un diàleg obert a internet pel fet que hagi expressat opinions amb què el funcionari no estigui d'acord", assenyala Barrington.

Segons el jutge, el govern del país i els seus representants són objecte en l'actualitat d'un "debat obert i robust", i considera que encara que freqüentment aquestes discussions puguin ser "incòmodes i desagradables", són "tanmateix una cosa bona".

62 milions de seguidors

El compte de Twitter del president Trump, @realDonaldTrump, acumula gairebé 62 milions de seguidors, i és utilitzat pel mandatari amb freqüència per anunciar noves polítiques o expressar opinions que influeixen en el flux|fluix de notícies del dia, i que reben milers de respostes.

Davant de la denúncia, l'equip legal de Trump havia afirmat que el president utilitzava el compte només a títol personal i que per tant tenia el dret de bloquejar qui volgués per la raó que considerés oportuna.

Amb aquesta decisió, el tribunal d'apel·lacions ratifica una sentència dictada per una cort federal el maig de 2018, després de la qual cosa la Casa Blanca va desbloquejar els denunciants però no altres usuaris que no formaven part de l'acció legal.