El president dels Estats Units, Donald Trump, és un excèntric. Fins aquí res nou. Aquest dijous però ha fet un pas més enllà amb una nova proposta que costa d'empassar. Trump vol comprar Groenlàndia. Així ho expliquen les pàgines del Wall Street Journal, que informa que el president dels EUA ha "expressat interès" en comprar aquest territori i hauria demanat als seus assistents que estudiïn la possibilitat. Segons el rotatiu, la proposta hauria arribat a Dinamarca amb "diversos graus de serietat". 

Però el que és cert és que Trump no és el primer que vol comprar el territori. L'expresident dels EUA Harry Truman ja ho va intentar amb 100 milions l'any 1946. Cal remarcar, a més, que l'exèrcit nordamericà ja té una base militar al territori autònom, al nord de l'illa. 

Trump té previst viatjar a Dinamarca el pròxim mes de setembre i serà la seva primera visita oficial. Ara per ara, no ha arribat cap resposta des de Copenhaguen.

Altres territoris comprats

Aquesta no seria la primera vegada que els Estats Units compren un territori.

La compra de Luisiana va ser una transacció comercial mitjançant la qual Napoleó Bonaparte va vendre a Estats Units el 30 d'abril de 1802. Els EUA també van comprar Alaska, 1.518.800 quilòmetres quadrats, a l'imperi rus, que es va dur a terme el 1867 a instàncies del secretari d'Estat dels EUA, William H. Seward. 

groenlandia pixabay

Groenlàndia / Pixabay

El cas és que, si finalment Dinamarca donés llum verda, no seria el primer acord al que arriben. Ja en van signar un per les Illes Verges l'any 1917, tot i que ara de forma organitzada, no construeixen en societat territori dels EUA. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat