Era la imatge més esperada del dia. La de Donald Trump assegut al costat de Barack Obama al despatx oval de la Casa Blanca. Després d'anys de retrets mutus en públic, la pregunta era com aniria aquesta reunió i, segons el que han exhibit davant dels mitjans, hi ha hagut bona sintonia. O això han exhibit davant les càmeres.

El president sortint, Barack Obama, ha assegurat que és important que "estiguem junts davant dels reptes" i, dirigint-se al mateix Trump, li ha dit que farà tot el possible per ajudar-lo "a tenir èxit". A més, Obama ha manifestat que la conversa ha sigut "excel·lent" i que s'ha vist encoratjat pel desig de treballar amb el seu equip temes importants.

També Trump ha volgut tenir bones paraules per Obama i ha assegurat que "és un gran honor" haver-se reunit amb ell, i ha esmentat que es beneficiarà dels consells del president demòcrata en els temps que vénen. Trump també ha dit que "han discutit algunes qüestions, també algunes que tenien certes dificultats" i que la conversa s'ha allargat més del previst, uns 90 minuts aproximadament.

Trump i Obama, però, tenen una llarga llista de desavinences. Durant la campanya, Trump ha promès acabar amb part del llegat d'Obama, inclòs l'Obama Care i l'acord nuclear amb l'Iran, però l'enemistat entre tots dos ve de lluny.

El dia que Obama va humiliar Trump

De fet, ens hem de remuntar a l'any 2011 per entendre per què les bones paraules entre tots dos exhibides avui són tan importants. Aquell any, Trump va posar en dubte en una tertúlia televisiva que el president Obama hagués nascut als Estats Units, i que si era així, era un frau per a la democràcia.

El president nord-americà va contraatacar uns dies després humiliant el magnat en el tradicional sopar de corresponsals. Obama el va deixar en ridícul fent-li bromes incòmodes davant d'uns 2.500 periodistes durant uns quants minuts. Unes bromes que Trump no va encaixar gens bé i que va fer evident amb la seva expressió facial.

Alguns, fins i tot, s'han atrevit a dir que aquell dia Donald Trump va decidir fermament presentar-se a les eleccions presidencials del país, però només ell sap si això és així. El que és segur és que Obama va fer enfadar Trump rient sobre la seva presència al reality-show 'l'Aprenent', assegurant que tothom "sabia quina era la seva experiència" mentre es projectaven imatges del reality, i s'allunyaven dubtes sobre el seu naixement.

Després d'això, l'animadversió es va fer evident entre tots dos, i s'ha seguit essent evidents durant la campanya amb declaracions punyents d'un contra l'altre. Trump ha assegurat que Obama és el pitjor president dels Estats Units i ha posat en entredit gran part de les polítiques que el president demòcrata ha dut a terme durant aquests quatre anys.

Avui, però, han hagut de deixar aquestes diferències i animadversions de banda, sí més no quan han estat davant dels mitjans de comunicació. A porta tancada, ningú sap el que s'han dit ni la sintonia que hi ha hagut.