La segona jornada del seny contra l'expolicia Derek Chauvin, acusat d'assassinar l'afroamericà George Floyd, es va caldejar aquest dimarts amb el testimoni de diversos testimonis de la mort d'aquest el maig passat a Mineápolis (Minesota).

"Ell (Chauvin) només ens mirava. Tenia una mirada freda, sense cor. No li importàvem. Semblava que no li importava el que estàvem dient i no canviava res del que ell estava fent", va afirmar Darnella Frazier, la jove que va gravar el vídeo dels que es va fer viral i en el qual es veu com Chauvin va clavar el genoll al coll de Floyd.

Frazier, ara de 18 anys i que en aquell moment era menor d'edat, va assegurar que l'acusat va anar pressionant el seu genoll "més fort" així com avançava el temps.

"Vaig presenciar un assassinat"

Abans de la jove mineapolitana va oferir el seu testimoni Donald Williams, considerat "testimoni crucial" a l'haver estat professional en arts marcials mixtes i agent de seguretat, i conèixer tècniques d'immobilització i estrangulació, del que va ser preguntat. En la seva declaració, Williams va explicar que va cridar al nombre d'emergències de la policia per denunciar els agents implicats en l'incident, perquè va creure que estava sent "testimoni d'un assassinat".

"Vaig cridar a la policia per denunciar a policies (...). Perquè crec que vaig ser testimoni d'un assassinat i vaig sentir la necessitat de cridar a la policia", va dir Williams en ser preguntat pel fiscal de Minesota (EUA), Matthew Frank, en l'arrencada de la segona jornada del judici|seny.

El testimoni va apuntar que primer va intentar raonar amb els agents presents en l'escena del crim, quan va veure com Chauvin pressionava el genoll sobre el coll de Floyd, però, com no li van fer cas, va trucar al telèfon d'emergències 911. En aquesta trucada, que va ser reproduïda en el judici, es pot sentir Williams dient-li a un operador que un oficial de la policia estava "provant de matar a un ciutadà" davant la botiga Cup Foods, a la cantonada en la qual Floyd va morir.

Ambient caldejat

Aquestes dues compareixences van caldejar l'ambient dins de la sala, ja que tant la Fiscalia de Minesota com la defensa de Chauvin van demanar al jutge que no constés en acta una desena de preguntes d'ambdós, després de ser formulades o després de la resposta dels testimonis, mentre que el magistrat va haver de parar en diverses ocasions l'audiència per parlar en privat amb ambdues parts.

Amb les seves qüestions, els advocats de l'expolicia buscaven convèncer al jurat de què els agents presents -Chauvin, Tou Thao, Thomas Lane i J.A. Keung- es van sentir "amenaçats" quan els transeünts "els van increpar", en el moment en què l'acusat en aquest judici|seny tenia el seu genoll sobre el coll de Floyd.

Un judici polèmic

Fora del Centre Governamental del comtat d'Hennepin, on es desenvolupa el judici, la situació era tranquil·la als carrers, lluny dels adarulls que van passar el 2020. Al terme de la primera jornada, dilluns, prop de 200 persones es van manifestar als voltants del jutjat amb consignes contra la violència policial i el sistema judicial als Estats Units, com "No Justice, No Peace, Prosecute de Police" (Sense justícia no hi ha pau, processin a la Policia) o "Chauvin, Guilty" (Chauvin culpable).

Una pintada que acusa el policia de matar George Floyd / EFE

Imatge: Els afores del judici|seny de George Floyd / EFE

L'expolicia està acusat dels càrrecs d'assassinat en segon grau, penat amb fins a 40 anys de presó; assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys, i homicidi en segon grau, que porta fins a 10 anys de privació de llibertat.
Tanmateix, com no té antecedents penals, només podria ser condemnat a un màxim de 12,5 anys de presó pels primers dos càrrecs i a 4 anys de presó pel tercer.

Imatge principal: Una pintada que acusa el policia de matar George Floyd / EFE