ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Les conseqüències de la guerra a Ucraïna es traslladen als supermercats però també a les farmàcies russes. En aquestes, hi ha dos productes que ara mateix s'estan quedant sense estoc a molts establiments: els preservatius i les pastilles per combatre la depressió. Les últimes tenen una explicació fàcil: l'hostilitat que ha marcat el president rus Vladímir Putin afecta una població que, malgrat les restriccions i la manca de llibertat d'expressió, constata l'angoixa diària amb el tancament d'establiments i altres derivades.

En el cas dels preservatius, aquest és un producte d'importació per als russos que depèn de la indústria estrangera, principalment l'europea, i amb les restriccions imposades per la UE ha passat a ser un producte de primera necessitat escàs.

4 milions de capses de preservatius venudes

Els consumidors compren grans estocs de preservatius, així ho constaten les dades proporcionades per la consultora RBC Research DSM Group. Segons els analistes, durant la setmana del 28 de febrer al 6 de març, la primera de la guerra, les vendes de preservatius a les farmàcies van augmentar un 17% en comparació amb el mateix període del 2021: fins a 540,7 milions de capses, un augment del 32%. La setmana anterior, del 21 al 27 de febrer de 2022, les vendes físiques justament registraven una disminució interanual del 0,2%, fins als 460.000 paquets. La guerra es va declarar el 24 de febrer. Les xifres finals són d'escàndol. En les primeres nou setmanes d'aquest 2022, les vendes de farmàcia van ascendir a 4 milions de paquets.

En declaracions al portal econòmic rus RBC, Yesenia Shamonina, copropietària del sex shop Condom, també assegura haver percebut un augment del xec mitjà, sense citar els valors absoluts. "La gent està comprant per al futur, malgrat que ens hem vist obligats a apujar els preus". Segons aquesta empresària, alguns proveïdors han aturat el subministrament d'anticonceptius, ja que no hi ha claredat ni amb la possibilitat d'aconseguir els següents lots de mercaderies, ni amb la política de preus dels fabricants. Els minoristes confirmen aquests temors, alguns d'ells ja s'han vist obligats a augmentar els preus de venda, ja que el preu de compra ha augmentat un 20% i, en alguns casos, un 50%.

Ansietat i depressió a l'alça

Pel que fa als antidepressius, segueix un camí similar. Del 28 de febrer al 6 de març, les vendes totals d'aquests medicaments a les farmàcies van superar els 525 milions de rubles. Això representa més de quatre vegades més que un any abans. Els pacients n'acumulen per por a l'escassetat i l'augment dels preus, fet que ja ha provocat una escassetat d'antidepressius i sedants en algunes farmàcies enmig de les interrupcions logístiques.

També hi ha una demanda creixent de pastilles per dormir sense recepta i de fàrmacs per a l'ansietat. La pastilla per dormir més popular Nova-Passit que es fabrica a Israel, representa el 18,3% de les vendes del segment. També destaca l'Afabazol i l'Atisopharma. En declaracions al diari Nasha Niva, el metge Vyachaslau Filashikhin, del Centre Rosa de Psiquiatria, Neurologia i Addiccions de Moscou, assenyala que a finals de febrer i principis de març, es van produir esdeveniments traumàtics que van afectar la salut mental de la població. "Els casos d'ansietat i depressió han augmentat. Els pacients diuen que compren els medicaments amb un any d'antelació per la por a l'augment del preu o que no n'hi hagi directament".