El president de França, Emmanuel Macron, ha deixat en evidència el rei Felip VI, fent un discurs institucional amb plena normalitat després d'un referèndum d'autodeterminació. Macron s'ha mostrat aquest diumenge "orgullós" que la majoria dels habitants de Nova Caledònia es mostrés contrari a la independència en el referèndum celebrat a l'arxipèlag, i ha ofert "diàleg" i "garanties" als independentistes.

En un discurs solemne pronunciat des de l'Elisi, el president francès ha assenyalat que el vot, en el qual el 57 % dels electors ha rebutjat la independència, és "una mostra de confiança en França, en el seu futur i en els seus valors".

Macron ha evitat parlar de vencedors i vençuts, i ha assegurat que "les úniques derrotades són la por i la divisió", davant "la pau i l'esperit de diàleg", que ha considerat que és "l'únic camí possible".

El president, que en nom de la neutralitat de l'Estat no ha participat en cap moment en la campanya, ha destacat la "participació excepcional", que ha assolit el 80 %, en la consulta celebrada entre les 08.00 i les 18.00 hora local (21.00 GMT de dissabte i 07.00 GMT de diumenge). Ha agregat entendre "la decepció" dels independentistes i ha assenyalat que França serà "el garant de la dignitat de totes les capes de la societat".

El vot independentista, majoritari entre els autòctons canacos, ha progressat en el referèndum respecte a les eleccions locals i ha estat molt superior al que auguraven els sondejos.

Macron ha convidat totes les forces polítiques de l'arxipèlag a "pensar en el futur" i progressar en "la inscripció de Nova Caledònia a França i a Oceania".

Ha recordat que el primer ministre francès, Edouard Philippe, serà demà a Noumea, capital de l'arxipèlag, on té previst reunir-se amb els diferents líders polítics.

El discurs de Macron ha estat molt diferent del que va fer el rei Felip VI després del referèndum d'independència a Catalunya l'1-O, un referèndum que, a diferència del de Nova Caledònia, no va poder ser pactat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat