Fer la guerra a l'est d'Europa durant l'hivern és, per a molts, un greu error que s'ha corroborat diverses vegades en la història. Malgrat les recents retirades de les tropes en algunes zones com el Kherson, l'època més gèlida a Ucraïna s'acosta sense que Rússia tingui prospectes d'abandonar l'operació militar a Ucraïna. Donada l'extrema delicadesa de la situació, i tal com ha alertat aquest dilluns el servei d'intel·ligència militar del Regne Unit en el seu informe diari, l'hivern podria dificultar encara més les coses tant per als invasors com per la resistència. Entre altres, destaquen les poques hores de llum, les temperatures sota zero i els impediments per avançar en el terreny derivat d'aquestes condicions adverses.

Una guerra estàtica i amb poc contacte

L'etern problema de fer la guerra a l'hivern ucraïnès, tal com van poder comprovar Adolf Hitler i Napoleó Bonaparte, és la dificultat per sobreviure en un terreny tan hostil. A mesura que passen les setmanes, el terra es torna en una massa de fang viscós, la raspútitsa, sobre el qual és molt difícil avançar. Ben endinsats en l'hivern, però, el sòl es glaça i fa més lleugera la mobilitat, si bé les temperatures baixes també porten tota mena de dificultats. En termes generals, des de Londres esperen que el conflicte s'alenteixi. Les poques hores de llum en el dia, unes 9 de mitjana, comportaran "menys ofensives i fronts més defensius". És per això i per l'alt nivell de preparació i de càlculs que es necessiten, que creuen que "qualsevol decisió que prengui l'Estat Major rus es basarà en part en els prospectes per a l'hivern". L'alta complexitat de la situació pot posar encara més pressió sobre la fràgil logística de l'exèrcit rus. I és que "és molt probable que les forces que no tenen roba i allotjament d'hivern patiran lesions", pronostiquen. De la mateixa manera, recorden que l'esperança de vida dels soldats ferits cau en picat en aquestes condicions: "L'hora daurada en la qual salvar un soldat ferit crític es redueix aproximadament a la meitat, fent que el risc de contacte amb l'enemic sigui molt més gran".

La moral dels soldats russos caurà

A banda de les dificultats físiques, no es pot sobreestimar els efectes que aquestes condicions externes tindran en l'esperit de combat i l'estat psíquic de les tropes russes, que ja creuen que són molt baixes. L'"augment de les precipitacions, la velocitat del vent i les nevades", asseguren des del ministeri de Defensa britànic, "oferirà reptes addicionals a la ja baixa moral de les forces russes". De la mateixa manera, la meteorologia també empitjorarà l'estat de les armes, que hauran de ser reparades més sovint i a fons, indiquen.