Les onades de calor, les altes temperatures i la humitat continuen impregnant els estius. Tot i sentir ben fort i ben intensament els efectes del canvi climàtic, el que els humans fem acaba sent poc. Any rere any, demostrem que ens acabem els recursos del planeta abans i abans que acabi l'any. El Dia de la Sobrecapacitat de la Terra marca la data on precisament passa això. És a dir, el dia que la demanda de recursos i serveis ecològics se supera abans que la mateixa Terra pugui regenerar-los. 

🥵 Les onades de calor al sud d'Europa podrien provocar la pèrdua de turistes?
 

🔥 Incendis forestals a Europa, són cada cop més freqüents?
 

🥵 L'escalfament global provoca onades de calor mortals: el pitjor encara ha d'arribar
 

Aquest 2023 ha passat el dia 2 d'agost. Per tant, aquest dimecres ja hem consumit tots els recursos generats pel planeta per tot l'any. "En poc més de 200 dies ja hem acabat tot el capital natural disponible per als 365 dies de l'any, excedint en un 74% la capacitat dels ecosistemes per regenerar els recursos naturals", resumeix la WWF, l'organització més conservacionista del món. 

Esgotar els recursos de la Terra: s'ha fet millor enguany?

És difícil dir si una cosa com aquesta s'ha fet millor o pitjor. El cas és que l'any passat, el 2022, aquesta efemèride va tenir lloc el 28 de juliol, és a dir, aquest 2023 s'ha estirat cinc dies més. Però aquesta diferència, sobre el paper, no és significativa. Per veure dades que de veritat parlin per si mateixes cal anar fins al 1970, quan els recursos de la Terra van arribar fins al 29 de desembre. 

Esgotar els recursos de la Terra abans d'hora vol dir que a partir d'ara i fins que acabi l'any ja estem en números vermells. En altres paraules, és com si al mes d'agost ja haguéssim fet net de tots els diners de què podríem disposar en un any natural. 

Quins són els pitjors països?

El 20 Minutos fa referència a una gràfica que ha publicat l'organització Global Footprint Network. En un informe es pot constatar que, de mitjana, caldrien 1,75 planetes per satisfer la demanda de recursos naturals. Quelcom que es fa difícil de gestionar. Ara bé, les diferències entre països també són importants. 

Així, l'WWF destaca que els pitjors països són Qatar i Luxemburg. El primer necessita 9 vegades més recursos dels que el seu territori pot oferir en un any. Luxemburg els devora tots en un mes i mig. Els EUA viuen cinc vegades per sobre. 

Espanya, evidentment, també viu per sobre de les seves capacitats. En aquest sentit, el passat 20 de maig ja es va acabar de consumir tot el que el país pot generar en un any. Per tant, vivim en números vermells des de fa dos mesos. Això vol dir que Espanya necessita 3 vegades més recursos naturals dels que disposa. 

 

Imatge principal: Terra / Unsplash