El ministre d'Agricultura d'Ucraïna, Mikola Solski, ha estat detingut després de ser titllat formalment de sospitós en una investigació de corrupció multimilionària, segons han dit els fiscals. Assolada per greus escàndols de corrupció des de la caiguda de la Unió Soviètica, Kíiv s'ha compromès a reforçar els seus esforços anticorrupció com a part del seu intent de ser membre de la Unió Europea.

Solsky ha estat acusat d'apoderar-se de terres il·legalment per valor de més de 6,5 milions d'euros quan era director d'una important empresa agrícola i membre del parlament. Un tribunal anticorrupció va ordenar la detenció preventiva fins al 24 de juny, van dir els fiscals. La fiança s'ha fixat en 75,7 milions de grivnes (1,77 milions d'euros).

A principis d'aquesta setmana, Solski ha ofert la seva renúncia i ha promès cooperar amb la investigació. Els fiscals han dit divendres que també havien acusat una altra dotzena de persones sospitoses del cas, inclosos funcionaris públics. Solski, propietari de diverses empreses agrícoles, va ser elegit membre del parlament d'Ucraïna el 2019 i nomenat ministre d'Agricultura el març del 2022.

Les acusacions contra el ministre ucraïnès

Solski va presentar aquest dijous la seva dimissió —que ha de ser acceptada ara pel Parlament ucraïnès— després de ser acusat aquesta setmana per l'Oficina Anticorrupció d'Ucraïna (NABU) de participar en una transferència de terres de titularitat pública valorades en 291 milions de grivnas (prop 7 milions d'euros).

A més, la NABU investiga l'encara ministre per intentar transferir un altre lot de terres de manera igualment delictiva que estan valorades en 190 milions de grivnas (4,5 milions d'euros).

Els fets van passar, segons la NABU, entre el 2017 i el 2021. Entre el 2019 i el 2021, Solski va ser president del Comitè per a l'Agricultura i les Polítiques sobre Terres del Parlament ucraïnès. Solski va ser nomenat ministre el 2022.

En aquest sentit, cal recordar que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, s'ha marcat com una de les seves prioritats combatre la corrupció al nivell més alt en temps de guerra per modernitzar el país i complir els requisits d'accés a la Unió Europea.

Purga contra la corrupció

El setembre de l'any passat, Kíiv va dir que estava “reiniciant” el seu Ministeri de Defensa després que sis viceministres de Defensa fossin acomiadats enmig de la reorganització del seu gabinet més important en temps de guerra fins al moment. Aquella va ser la segona gran reorganització del lideratge de defensa d'Ucraïna, des que el ministre de Defensa, Oleksii Reznikov, va ser obligat a dimitir. El va substituir Rustem Umerov. El president ucraïnès ha volgut deixar clar que el país vol lluitar contra la corrupció. I aquesta no desapareixia de les pàgines dels diaris. Això preocupava força quan Reznikov estava al capdavant de Defensa i també als aliats d'Ucraïna que enviaven diners i armes. Només arribar, Umerov va posar de manifest que les seves prioritats eren fer el ministeri la principal institució per a la coordinació de les forces de defensa, millorar el valor assignat als soldats individuals i desenvolupar la indústria militar d'Ucraïna i lluitar contra la corrupció. 

 

 
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!