No feia ni quatre mesos que liderava Estat Islàmic, però ja l'han trobat. Els mitjans turcs han informat aquest dijous de la detenció d'Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurashi a Istanbul, tercer califa del grup gihadista després que el seu predecessor, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, se suïcidés el febrer passat enmig d'una batuda de les forces nord-americanes, segons la versió oficial de Washington. Les autoritats antiterroristes turques haurien dut a terme una operació durant deis per vigilar-lo, que es va saldar amb la seva captura la setmana passada, informa el mitjà local OdaTV. Els agents no haurien necessitat obrir foc durant la batuda i, per tant, s'espera que el líder gihadista es trobi físicament bé. Aquesta mateixa font assegura que el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, anunciarà la notícia en els dies vinents.

Operació internacional

Segons el mitjà esmentat, la detenció es va dur a terme la setmana passada en una operació internacional que havia estat preparada en secret, i durant l'arrest van poder recuperar informació rellevant sobre el grup terrorista. OdaTV assegura que Qurashi va ser vigilat durant diversos dies abans que un equip d'agents antiterroristes fes efectiu l'arrest a la casa en la qual s'allotjava a Istanbul. Així, el recentment nomenat líder de l'Estat Islàmic hauria estat detingut sense oposar-hi resistència, i ara estaria sent interrogat pels serveis d'intel·ligència turcs. Abu al-Hassan al-Qurashi, suposadament d'origen iraquià, fou escollit nou dirigent d'Estat Islàmic el març passat, després que els Estats Units localitzés el seu antecessor, en una operació militar al nord de Síria. L'any 2019, un comando de forces especials estatunidenques sota l'administració de Donald Trump, van localitzar i "neutralitzar" Abu Bakr al-Baghdadi, l'anterior cap d'Estat Islàmic que el 2014 es va autoproclamar califa de tots els musulmans.

Estat Islàmic

El grup terrorista Estat Islàmic ha fet una crida als seus seguidors perquè perpetrin atacs i atemptats arreu d'Europa tot aprofitant la guerra a Ucraïna. El Daesh ha llaçat una campanya militar en venjança per les morts de l'antic líder, Abu Ibrahum al Hashimi al Quarshi, i el portaveu, Abu Hamza al Quarshi, on instiga als islamistes radicals a sembrar el terror. "Preneu bon exemple dels vostres germans a  l'esplanada de les mesquites, a Jerusalem, per la seva operació beneïda de fa pocs dies. Ara teniu l'oportunitat. Europa està en flames i els croats es maten entre ells", ha afirmat el nou portaveu de l'organització terrorista, Abu Omar al Muhager, en un missatge d'àudio de 33 minuts, difós a través de la seva productora audiovisual Al Furqan.