L'Exèrcit dels Estats Units ha dut a terme una operació contra el líder de Estat Islàmic, Abú Bakr al Baghdadi, ha assegurat aquest dissabte un funcionari nord-americà. El funcionari en qüestió, que ha preferit mantenir l'anonimat, no ha volgut revelar més detalls de l'operació en una conversa amb Reuters però sí que ha confirmat que ha tingut èxit. S'hauria suicidat.

No obstant això, Newsweek, el primer mitjà en donar la notícia, ha afirmat que un membre de l'Exèrcit li havia comunicat que Al Baghdadi havia mort en l'operació, que hauria tingut lloc a la província d'Idlib, al nord-est de Síria.

Abú Bakr al Baghdadi Estat Islàmic - EFE

A més, un comandant d'un dels bàndols enfrontats a Idlib ha apuntat que es creu que el líder del grup terrorista va morir en una batuda, que va involucrar helicòpters, avions de combat i un enfrontament terrestre, després de la mitjanit de dissabte al llogarret de Brisha, a prop de la frontera turca.

La nit d'aquest dissabte, el president dels Estats Units, Donald Trump, ha publicat un tuit en què assegura que "quelcom molt gran just acaba de passar" Just després, la Casa Blanca ha anunciat una compareixença del màxim mandatari nord-americà per les nou del matí hora local.

Cooperació amb milícies kurdes

Les Forces Democràtiques Síries (FSD), una coalició liderada pels kurds al nord de Síria, han confirmat via Twitter la seva col·laboració amb l'exèrcit nord-americà en aquesta operació. Així ho ha confirmat el seu comandant general, Mazloum Abdî, via Twitter. "Exitosa i històrica operació a causa d’un treball conjunt d’intel·ligència amb els Estats Units d’Amèrica", ha escrit.

Confirmació de l'Iran i l'Iraq

D'altra banda, l'Iran ha assegurat que ha estat informat per "fonts a Síria" que Al Baghdadi ha estat assassinat, han explicat dos oficials iranians a Reuters. "L'Iran ha estat informat sobre la mort d'Al Baghdadi per oficials sirians que han obtingut (la informació) sobre el terreny", ha assenyalat un dels oficials, extrem que ha confirmat el segon d'ells.

En aquest sentit s'ha expressat també l'Iraq. "Les nostres fonts a Síria han confirmat a l'equip de la Intel·ligència iraquià encarregat de perseguir Al Baghdadi que ha estat assassinat juntament amb el seu guardaespatlles a Idlib després de descobrir-se el seu amagatall quan intentava portar a la seva família cap a la frontera turca", han detallat a Reuters fonts de seguretat iraquianes.

La caiguda del califat

Al Baghdadi ha liderat Estat Islàmic des de 2010, quan l'agrupació terrorista encara era una branca clandestina d'Al-Qaida a l'Iraq. Durant molt temps es va pensar que s'amagava en algun lloc al llarg de la frontera entre l'Iraq i Síria.

En l'apogeu del seu poder, Estat Islàmic va estar al comandament d'un territori que s'estén des del nord de Síria, a través de ciutats i pobles al llarg de les valls del Tigris i l'Eufrates, fins als afores de Bagdad, la capital iraquiana.

estat islamic - voa

VOA

No obstant això, la caiguda el 2017 de Mosul i Raqqa, les fortaleses del grup terrorista a l'Iraq i Síria, respectivament, va desposseir Al Baghdadi del seu poder i el va convertir en un fugitiu. Els atacs aeris duts a terme pels Estats Units van matar la majoria dels principals lloctinents d'Estat Islàmic i, abans que publiqués a l'abril un missatge de vídeo en el qual apareix el líder terrorista, hi va haver informes contradictoris sobre si era viu o no.

No obstant això, malgrat perdre el seu últim territori significatiu, es creu que Estat Islàmic té cèl·lules dorments a tot el món, i alguns combatents operen des de les ombres al desert de Síria i en diverses ciutats iraquianes.