Un jutjat nord-americà ha declarat culpable de vuit delictes el membre d'Estat Islàmic El Shafee Elsheikh, en relació amb la seva pertinença a la cèl·lula terrorista coneguda com 'els Beatles d'ISIS'.  Més concretament, el condemnat ha estat declarat culpable de segrestar ciutadans americans, per temptativa d'assassinat de dos periodistes dels EUA, James Foley i Steven Sotloff, i dos treballadors humanitaris Peter Kassig i Kayla Mueller, i per formar part d'una organització terrorista. Després de rebre el veredicte del jurat de Virginia (EUA), el terrorista ara s'enfronta a la cadena perpètua. El grup al qual pertanyia va ser notori pels vídeos que circulaven per internet on executaven periodistes i ciutadans d'occident decapitant-los. Aquest grup també hauria estat responsable del segrest i tortura d'una vintena de persones, entre ells els periodistes catalans Marc Marginedas, Ricard García Vilanova, juntament amb l'espanyol Javier Espinosa. Espinosa, que va estar sis mesos retingut a Síria, ha descrit Elsheikh com el terrorista "més boig" i "més brutal" dels que el van segrestar.

'Ringo'

Durant el seu període d'activitat, els 'Beatles gihadistes' es van especialitzar en el segrest, captura i tortura dels ostatges a Síria. De fet, les persones que van estar sota la seva custòdia els van atorgar el renom de 'Beatles' perquè els suposats quatre membres parlaven amb accent britànic (d'on eren originalment) i eren especialment durs amb els ostatges. Segons les declaracions de diversos ostatges, se sospita que el condemnat, El Shafee Elsheikh, era el 'Ringo' del grup. Les seves responsabilitats dins l'Estat Islàmic consistien a vigilar els ostatges provinents d'occident, als quals sovint sotmetien a tortures amb electroxoc i crucifixions. Algunes fonts asseguren que la violència d'aquesta cèl·lula era tan brutal, que en un punt els van haver de suspendre temporalment. Elsheikh no ha estat processat als EUA pel segrest dels periodistes catalans, sinó per la seva implicació en l'assassinat dels periodistes estatunidencs James Foley i Steven Sotloff i dels treballadors humanitaris Peter Kassig i Kayla Mueller.

Condemnat

Elsheikh, capturat el 2018 per milícies kurdes a Síria, va confessar durant el procés judicial als EUA que havia format part d'aquesta cèl·lula i va explicar que, entre altres coses, s'encarregava de contactar a les famílies per a mostrar que els ostatges continuaven vius i demanar-los una recompensa pel seu alliberament. El jurat ha fet públic el seu veredicte després de deliberar durant quatre hores en una cort federal d'Alexandria (Virgínia), als afores de Washington. Foley, Sotloff i Kassig van ser decapitats i les seves morts van ser gravades en vídeo per propaganda, mentre que Mueller va ser seleccionada pel cap de l'EI, Abu Bakr Al Baghdadi, per a ser el seu ostatge personal, període en el qual va ser violada en repetides ocasions abans de ser assassinada.