La vicepresidenta de l'Aliança de Hong Kong en Suport als Moviments Patriòtics i Democràtics de la Xina, Chow Hang-tung, ha estat detinguda per la policia local. L'organització on participa Chow convoca anualment la vigília que recorda les víctimes de la matança de Tiananmen del 4 juny de 1989. La policia ha detingut a l'activista, juntament amb un home de 20 anys, sota el pretext de "publicitar i promocionar una manifestació no autoritzada", segons informa Efe. 

Les xarxes socials han jugat un paper clau en la detenció de l'activista, ja que les ordenances de Hong Kong d'Ordre Públic recullen com a delicte "utilitzar els seus comptes socials per publicitar una manifestació prohibida per la policia", segons ha comunicat un portaveu del cos de seguretat hongkonguès. La policia ha prohibit la concentració sota l'empara de les mesures anti Covid-19, les quals contemplen la prohibició de reunions en públic de més de quatre persones. El mateix portaveu ha recordat que els dos detinguts podrien afrontar fins a cinc anys de presó. 

Chow ha estat detinguda durant el matí d'aquest divendres a prop de la seva oficina. L'activista havia publicat a les seves xarxes socials que encendrà una espelma "on tothom pugui veure-la" per commemorar l'aniversari de Tiananmen. 

 

conmemoración tiananmen hong kong / efeUna botiga ofereix espelmes gratis per a la commemoració de la matança de Tiananmen / Efe

Tensió continguda

Aquest és el segon any consecutiu que es prohibeixen les concentracions en record a la matança de Tiananmen. Tot i la prohibició l'any passat milers de persones es van concentrar per vetllar als morts per la repressió militar de fa 32 anys. 

Amb aquest precedent en ment la Policia de Hong Kong ha planejat desplegat 3.000 agents antiavalots pels carrers de l'antiga colònia britànica. Els efectius de la policia es concentrarà al voltant del parc Victòria, el lloc on tradicionalment s'ha dut a terme la vigília. 

Aquest any les organitzacions s'han mostrat més cauteloses i han suspès les convocatòries d'accions per l'aniversari, inclosos els homenatges online per por a incomplir la nova llei de seguretat nacional que Pequín va aprovar fa un any. 

Malgrat tot, no és segur que no acabi havent-hi algun acte de commemoració tot i les prohibicions, com ja va succeir fa un any quan es van aplegar fins a 20.000 persones en el parc Victòria. 

 

Imatge principal: Un grup de manifestants hongkonguesos es concentren davant d'un jutjat per protestar per la persecució policial i judicial de les protestes / Europa Press